Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a sprijinit reprezentarea Republicii Moldova la prestigiosul Forum Internaţional de Parteneriat „Green Ventures”



Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a sprijinit reprezentarea Republicii Moldova laprestigiosul Forum Internaţional de Parteneriat „Green Ventures". Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 28- 30 ianuarie 2013 în Leipzig, Germania. Forumul întruneşte peste 4000 companii din peste 100 state, specializate în domeniul apei şi canalizării, energiei, surselor regenerabile de energie, construcțiilor şi materialelor reciclabile.

Delegaţia din Republica Moldova a fost constituită din: Ina Creţu, consilierul vicepremierului, ministrului Economiei în domeniul eficienţei energetice şi politicilor de securitate; Silvia Nicolăescu de la Inspectoratul Ecologic de Stat şi Călin Negură, directorul adjunct al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Forumul Internaţional de Parteneriat „Green Ventures" este dedicat mediului şi tehnologiilor energetice. Agenda evenimentului a inclus prezentări tematice şi întâlniri de business. De asemenea, delegaţii au vizitat staţia de tratare a apelor uzate din Rosental, Leipzig, precum şi turbina pe bază de gaze şi abur Stadwerke. Aceasta din urmă a fost concepută pentru o capacitate 174 megawati de energie electrică și 200 de megawati de energie  termică. Datorită tehnologiei ecologice, care permite producerea simultană de energie termică şi electrică, poate fi atinsă o eficienţă de până aproape de 90% în utilizarea combustibilului. 

Forumul a ajuns deja la a 16-a ediţie şi este organizat anual în cadrul Târgului internaţional în domeniul mediului şi energiei, TerraTec.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" susţine administraţiile publice locale la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale: aprovizionarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide şi eficienţa energetică a edificiilor publice. Suportul este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Proiectul este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.