Masa rotundă "Diversitatea culturală a tinerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru"




Civic DiplomacyPe data de 26 ianuarie, 2013 în Chişinău Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică a organizat masa rotundă Diversitatea culturală a tinerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

Scopul acestui eveniment a fost de a identifica anumite neînţelegeri sau percepţii greşite privind valorile, comportamentul sau condiţiile de viaţă ale tinerilor. Subiectele din agendă au făcut referinţă asupra abordării conceptuale ale termenului de diversitate culturală,  toleranţă, minoritatea lingvistică a tinerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru - interpretări şi perspective pentru dezvoltare”.

Masa rotundă a inclus organizarea mai multor activităţi: prezentări, lucru în grup, discuţii, studii de caz, etc., care au fost moderate de Dna Micaela Ţaulean, lector superior, Universitatea din Bălţi şi Dl O. Nantoi, analist politic, Institutul de Politici Publice.

Vladislava Eşanu, studentă, Tiraspol. Mi-a placut foarte mult aspectele discutate privind toleranţa între tineri prin diverse exemple la nivel local, regional şi internaţional.

Vitali Cipileaga, student, Chişinău. O importanţă deosebită în dezvoltarea profesională a tinerilor constituie combinarea activităţilor teoretice cu cele practice (interacţiuni, dezbateri, etc). În cadrul mesei rotunde aceste activităţi au fost organizate la un nivel înalt.  

Participanţii au remarcat ca pe viitor să se desfăşoare astfel de acţiuni pentru un număr mai mare de studenţi, să fie abordate mai multe aspecte economice şi politice în special cu partciparea tinerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Tinerii consideră că ar fi oportună şi desfăşuraea seminarelor cu tema: „Participarea civică”, „Diplomaţie publică”, „Şomajul printre tineri”, „Gîndirea critică”, „Planificare strategică”, precum şi organizarea unor programe de studii la distanţă cu lectură individuală.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul Comitetului Internaţional pentru Diplomaţie Civică (str.M. Costrin 7, of. 406 (aripa stîngă) sau la nr. de tel: (373)-78004700, (373)-60537037 adresa de email: office@civicdiplomacy.org 

Articol adaugat de: Carolina Budurina