Offline cu IPP. Nantoi despre…



IPPIeri am dat curs unei invitații din partea unei prietene de pe facebook. Institul de Politici Publice (IPP) a organizat un offline cu bloggerii pe o  tematică dureroasă pentru întreaga societate moldovenească – Conflictul din stînga Nistrului. Problematica pusă în discuție fiind promovarea circulației informației între ele două maluri prin intermediul new media/social media. Or youtube, facebook, odnoklassniki, twitter, site-urile de știri online și mai nou blogurile sînt la îndemîna oricui zi de zi, mai ales în rîndurile noii generații.

Dat fiind că internetul este o problemă serioasă pentru orice regim autoritar (în temeiul că nu poate fi controlat și suspus cenzurii), tinerii experți din cadrul IPP consideră că revoluția informațională ce se produce și în Moldova este o cale reală de apropiere a celor două maluri. Or noi mai întîi de toate trebuie să depășim barierele de mentalitate. După părerea d-nul Nantoi, trebuie pus punct acestei psihoze colective ce se produce mai bine de 20 de ani – în anii ’90 partea dreaptă a luptat pentru integritatea teritorială a statului RM, iar partea stîngă împortiva unirii cu România! Oare noi nu am luptat cumva pentru același lucru? Întrebare mai paradoxală decît asta ar fi pentru ce totuși am mai luptat??? Ideea constă în faptul că dezinformarea cetățenilor RM din stînga Nistrului este o cauză apriori acestui conflict.

Desigur expertul în conflict O. Nantoi după cum e firea, mai în glumă mai în serios în spritul său criticist pe care-l cunoaștem, vocifera că dacă am da un test cel 101 depuați din Parlamentul de la Chișinău privind perspectivele de soluționare a conflictului, majoritatea ar lua nota 2! ASTA E TRAGI-COMIC FRAȚILOR. În susținerea d-nului Nantoi remarc că luptele politice interpatinice care se duc acum în Alinanță nu aduc nimic bun pentru cetățeanul(votantul) de rînd a acestei țări prăpădite.

Bun. Trebuie să mai menționăm că băieții au creat un site (vezi aici!) care merită toată aprecierea noastră. Păcat că conform BOP-rilor  bianuale realizate de IPP, tot mai puțini tineri sînt interesați de această problemă macropolitică care cu siguranță mai devreme sau mai tîrziu va fi o piedică serioasă în integrarea RM în UE. Dacă această durere națională nu te lasă indiferent poți și TU cu un minim efort să contribui la dezghețarea acestui conflict făcînd un share unui articol  sau exprimîndu-ți opinia printr-un coment pe site-ul WEBRIDGE. Să demonstăm că ne pasă!

Închei cu convingerea că resursele internetului sînt nelimitate, or un regim care se află la Tiraspol nu este mai puternic decît voința noastră comună de a avea o “țară ca afară”, o țară integră.

P.S. O. Nantoi: “NIMENI NU-O SĂ MĂ CONVINGĂ CĂ S-AU EPUIZAT TOATE CĂILE DE REZOLVARE A ACESTUI CONFLICT!”

Respect Domnule Nantoi