Mai mult decât bani!



În perioada 7-14 ianuarie 2013 Anastasia Musteața, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”,  a participat la prima Conferință Europeană ,,More than Money’’ care s-a desfășurat în Berlin, Germania.

Conferința a reunit Youthbank-uri din: Germania, Irlanda, Franta, Germania, România, Turcia, Azerbaijan, Armenia. Din  Republica Moldova au mai participat colegii de la Fondul pentru Tineri Ialoveni și Cahul. 

Conferința a dat posibilitate tinerilor să facă schimb de experiență și să stabilească relații de colaborare și prietenie.

La ,,World Cafe: Experiences, Problems and Solutins’’, unde fiecare echipă a prezentat domeniile Public Relations (Relații Publice), Working with grantees (lucrul cu grantiștii), community needs assessments (comunitatea are nevoie de evaluare) echipa din Republica Moldova a vorbit despre fundraising / colectare de fonduri. Activitatea de colectare de fonduri care i-a impresionat pe colegii din celelalte state a fost inedita campania de colectare de fonduri pe care au organizat-o în două ediții ”Fondul pentru Tineri Ungheni”  în oraşul Ungheni şi în cîteva localităţi ale raionului: satele Cetireni şi Unţeşti, comunele Pîrliţa şi Sculeni. Cu multă mîndrie şi entuziasm le-a povestit Anastasia  cum au colectat de la alţi copii şi tineri din licee rechizite şcolare pentru copiii cu nevoi speciale, le-au împachetat frumos în colete şi apoi le-au oferit spre vânzare virtuală  agenţilor economici, instituţiilor publice şi altor persoane fizice care au dorit să se alăture cauzei lor. Ca rezultat, membrii GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni” au reuşit să adune în puşculiţă  12900 lei. Concluzia grupului lor a fost că cel mai important atu atunci când faci fundraising este să lucrezi în grup, dar și să ai o creativitate deosebită.

O altă activitate interesantă a conferinței a fost ,,Getting Creative: The future of our Youth Bank’’,  unde s-a decis ca data de 25 mai să fie declarată ,, International Day Youth Bank’’.

Desigur, participanții au avut posibilitatea să guste din dulciurile specifice fiecărei țări participante  și  să cunoască tradițiile altor popoare.  Dansul fiind cel mai reprezentativ. 

Deși, în timpul zilei tinerii erau antrenați la maximum în activități, serile le dădeau noi energii pentru a vizita locurile istorice ale Berlinului.  Prindeau în obiectivul aparatului foto imagini minunate ale Berlinului: clădiri  sovietice ornamentate cu graffiti sau clădiri  ceva mai moderne   pe pereții  cărora jucau luminile multicolore  special amenajate, Zidul Berlinului care nu avea cum să rămînă neobservat,  Reichstag-ul, Potsdamer Platz, Brandenburger Tor și alte.

De amintit că proiectul „Fondul pentru Tineri Ungheni” este realizat de ”Fundația Comunitară Ungheni” din 2010 cu susținerea Fundaţiei Est - Europene din resursele financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Mesajul exprimat în cadrul acestui  articol aparține în exclusivitate autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor. (Anastasia Musteața, membru GLT și Natalia Rîbcic, coordonator activități de voluntariat Fundația Comunitară Ungheni).