Idei de afaceri mici au fost prezentate public de persoane cu dizabilități și familiile lor



13 idei de afaceri elaborate de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi membrii familiilor lor au fost prezentate public la începutul lunii decembrie. Toate ideile de afaceri au fost elaborate în cadrul Incubatorului de afaceri mici, creat de Keystone Moldova cu suportul Open Society Foundation / Mental Health Initiative.

De regulă, persoanele cu dizabilități și familiile lor se confruntă cu problema sărăciei din cauza alocațiilor mici și a locurilor de muncă insuficiente. Or, realizarea unei afaceri mici le va oferi posibilitatea să obțină o sursă de venit suplimentară. Astfel, Keystone Moldova în parteneriat cu Winrock Moldova acordă adulților cu dizabilități și membrii familiilor lor consultanță și asistență în dezvoltarea afacerilor mici, care să le asigure un venit permanent și durabil.

Comitetul de selectare și aprobare a planurilor de afaceri a audiat 13 idei de afaceri: Creșterea prepelițelor pentru ouă și carne, Prestarea serviciilor de masaj, Cultivarea ciupercilor, Creșterea roșiilor în condiții de seră, Incubarea ouălor și comercializarea puilor, Producerea fortanului, Confecționarea obiectelor decorative și a bijuteriilor, Creșterea iepurilor, Creșterea nutriilor, Frizerie, Creșterea zarzavaturilor, roșiilor și a castraveților, Atelier de reparație a automobilelor, Creșterea căpșunilor în seră.

În majoritatea cazurilor ideile de afaceri prezentate au la bază un hobby sau o îndeletnicire pe placul autorilor. Totuși, la elaborarea planurilor de afaceri, potențialii întreprinzători au ținut cont de contextul economic: cererea pe piață, investițiile necesare, riscurile, concurența și alți factori importanți.

”Noi vrem să ne ocupăm cu creșterea iepurilor. Scopul nostru este să le creăm tinerilor plasați în serviciu un loc de muncă stabil și un venit sigur. Toate tentativele noastre de a găsi un loc de muncă pentru ei au eșuat și inițierea unei afaceri este o posibilitate reală de a face o activitate care este pe placul tinerilor și, totodată, le aduce și cîștig”, a declarat Ion Digori, coordonatorul serviciului social Locuința Protejată din Orhei.

”Prin inițierea afacerii , familia noastră își dorește să obțină un venit care să ne ajute să ne întreținem și, astfel, să nu mai trebuiască să plecăm peste hotare”, ne-a declarat și Mariana Rotari, autoarea altei idei de afacere.

O parte dintre planurile de afaceri au primit recomandări de îmbunătățire sau revizuire și urmează să fie prezentate comisiei repetat pentru examinare și aprobare.

Afacerile care vor fi aprobate vor primi granturi mici de pînă la 2000 USD (inclusiv echipament, utilaj și materiale). Totodată, după ce vor demara afacerea, micii întreprinzători vor beneficia de formare profesională în domeniu în dependenţă de necesităţi, de asistență în implementarea planurilor de afaceri, în scrierea de proiecte necesare atragerii de finanțare sau în alte domenii relevante.