UN STUDIU CONSTATA CA IN REGIUNEA TRANSNISTREANA NU SUNT RESPECTATE DREPTURILE SI LIBERTATILE OMULUI



Asociatia PromolexIn regiunea transnistreana nu sunt respectate drepturile si libertatile persoanelor care locuiesc sau tranziteaza zona, concluzioneaza autorii studiului €žDrepturile omului in regiunea transnistreana a Moldovei", lansat de Asociatia €žPromo-Lex".

In cadrul unei conferinte de presa tinuta joi, 13 martie, la Agentia €žInfo-Prim Neo, presedintele €žPromo-Lex", Ion Manole, unul dintre autorii studiului, a declarat ca toate evenimentele care s-au derulat dupa semnarea Acordului moldo-rus din 1992 au condus la o situatie grava in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului. Regiunea continua sa fie administrata de catre acelasi grup de persoane care au preluat controlul prin aplicarea fortei militare.

Administrarea regiunii se bazeaza pe un sistem piramidal in frunte cu Igor Smirnov si se datoreaza propagandei. Aceasta este indreptata spre crearea unei imagini de agresor a R. Moldova si a unor imagin i pozitive a liderului de la Tiraspol si a Federatiei Ruse, ca stat garant tutore, a mentionat juristul asociatiei, Pavel Postica.

Autorii studiului constata ca in regiune activeaza o serie de organe menite sa apere drepturile omului, care, insa, indeplinesc mai degraba functiile unor organe represive subordonate lui Igor Smirnov. In regiune functioneaza o pleiada de structuri militare platite pentru a ingradi accesul populatiei la valorile democratice si a mentine starea de frica in randul populatiei civile.

Pavel Postica spune ca locuitorii regiunii sunt nevoiti sa traiasca dupa normele legislatiei locale, care au ramas in mare parte de tip sovietic si nu sunt in conforme cu standardele internationale. Sovietele deputatilor poporului, create in fiecare localitate, au un rol formal, exemplifica juristul. In conformitate cu legislatia locala, deciziile acestor soviete pot fi implementate doar de administratia raionala, care este numita de Smirnov.

Potrivit Asociatiei €žPromo-Lex", incalcari grave ale drepturilor omului se constata in activitatea organelor de drept. Reprezentantii Procuraturii au dreptul sa participe la orice sedinta a administratiei centrale sau locale, fara a specifica scopul. Organele de militie au dreptul sa supravegheze persoanele eliberate din detentie. In regiune mai este functional sistemul bazat pe viza de resedinta. Persoanele care locuiesc in alta parte decat acolo unde au viza de resedinta, pot fi atrasi la raspundere, fapt care reprezinta o incalcare a dreptului la libera circulatie.

De asemenea, autorii studiului constata incalcarea drepturile politice, economice, sociale, culturale. Cei circa 400 mii cetateni ai R. Moldova din regiune sunt privati de dreptul sa participe la alegerile anuntate de catre autoritatile constitutionale ale R. Moldova, in acelasi timp, in regiune sunt deschise sectii de votare pentru cetatenii Federatiei Ruse. Populatia este inconjurata d e vami, posturi stabile si mobile. Pensionarii, invalizii si somerii din regiune nu beneficiaza de drepturile prevazute de legislatia R. Moldova. In librarii lipsesc cu desavarsire carti in grafia latina. Societatea civila activeaza sub presiunea regimului si este supusa aproape in totalitate controlului regimului.

In timp ce locuitorii de pe malul drept al Nistrului beneficiaza de diverse programe de dezvoltare si modernizare, populatia regiunii transnistrene este privata de accesul la informatii referitoare la drepturile omului, participarea civica etc. Autoritatile constitutionale si organismele internationale se limiteaza la constatarea faptelor si nu incearca sa elaboreze un mecanism de aparare a drepturilor cetatenilor, acuza autorii studiului.

Alexei Mocreac, locuitor al raionului Grigoriopol, a povestit ca timp de 17 ani locuitorii regiunii traiesc in conditii de teroare - au fost distruse toate intreprinderile din regiune, institutiile, legaturi le dintre maluri. Alexei Mocreac este convins ca Igor Smirnov si-a propus sa distruga personalitatea oamenilor. In acest scop, tinerii erau chemati in armata lui Smirnov. Cei care refuzau erau persecutati la locurile de munca. Pe parcursul a mai multi ani, fiind remunerati cu un salariu lunar de 3 dolari, salariatii din fabrici erau pusi in situatia sa fure, asigurandu-si astfel un loc in izolatorul de detentie preventiva. Erau inchisi intr-o camera pana la 30 persoane, pentru o perioada de cel putin 30 zile. Dupa detentie, erau obligati sa plateasca o suma echivalenta cu 100 de dolari. Ca rezultat, cei mai multi tineri din regiune, lipsiti de locuri de munca si conditii de trai au fost nevoiti sa plece la munci peste hotare, a comunicat locuitorul raionului Grigoriopol.

Studiul €žDrepturile omului in regiunea transnistreana a Moldovei"a fost realizat de catre o echipa de experti independenti. Raportul a fost elaborat si publicat cu suportul Ambasadei Regale a Olandei prin intermediul Programului Matra Kap.

 

www.info-prim.md