S-au dat start lucrărilor de renovare a sistemului de apă şi de canalizare al blocului pediatric al spitalului din OrheiArticol adaugat de: Laura Bohantov

alt

La 12 decembrie 2012 s-au dat start lucrărilor de renovare a sistemului intern de alimentare cu apă rece, apă caldă şi a sistemului de canalizare al blocului pediatric al spitalului din Orhei. Suma investiţiei se cifrează la aproximativ 857 mii de lei şi este acoperită de proiectul GIZ "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", din resursele adiţionale oferite de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). Această contribuţie se încadrează în măsurile de optimizare a eficienţei energetice a spitalului din Orhei, gestionate prin intermediului Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

Lucrările vor dura două luni calendaristice. Tot din fondurile adiţionale oferite de BMZ, urmează să fie termo-izolate blocurile terapeutic şi pediatric, să fie modernizat sistemul de iluminare exterioară pentru tot spitalul. De asemenea, vor fi înlocuite geamurile şi uşile blocului terapeutic şi vor fi instalate 3 puncte termice la 3 blocuri (chirurgie, boli infecţioase şi pediatrie).

Şirul investiţiilor în spitalul regional din Orhei a început de la activismul comunităţii şi al administraţiei raionale, care a înţeles că renovarea instituţiei nu este doar o prioritate locală, ci şi una regională. Apoi, cu sprijinul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), a fost elaborat un studiu care a oferit soluţii practice de creştere a eficienţei energetice a spitalului. Asta deoarece 10% din bugetul anual, ceea ce constituie circa 4 milioane de lei, sunt cheltuite pentru a acoperi facturile la gaz, electricitate şi apă.

Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a mai oferit maternităţii din Orhei peste 100 de mii de euro pentru înlocuirea ferestrelor şi pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie la spital. De asemenea, a fost angajat un manager energetic, care va administra acest sistem. Proiectul-pilot al GIZ dedicat spitalului raional din Orhei este implementat prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

Recent, la 7 decembrie 2012, spitalul din Orhei a fost decernat la Gala "Moldova Eco Energetica" la categoria "Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public".

Experienţa de succes a spitalului regional din Orhei serveşte drept model pentru instituţii similare. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, este preconizat ca nouă spitale să deţină acest statut.

Pe dimensiunea de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect pilot, şi anume: iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

telegram