Voluntarii IRP, împreună cu beneficiari ai alternativelor la detenţie, au lucrat neremunerat în folosul comunităţii în cadrul unui flashmob



Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Institutul de Reforme Penale(IRP) în parteneriat cu Asociaţia Profesională a Consilierilor de Probaţiune, au organizat flashmob-ul “Susţine alternativele la detenţie!”.  Acţiunea a avut drept scop de a promova dreptul persoanelor aflate în conflict cu legea la o pedeapsă alternativă închisorii precum şi beneficiile acestei pedepse pentru comunitate dar şi pentru beneficiar.  Pentru o mai bună vizibilitate a mesajului, flashmob-ul s-a desfăşurat, în aceeaşi formulă, în trei localităţi ale ţării: Chişinău, Bălţi şi Leova.

Scopul activităţii a fost de a sensibiliza publicul larg privitor la acceptarea în comunitate a persoanelor ce beneficiază de alternative la detenţie. Conform monitorizărilor efectuate de IRP, majoritatea persoanelor condamnate la sancţiuni comunitare se simt izolate, discriminate şi neacceptate de către societate, chiar dacă regretă fapta ce au săvîrşit-o şi sunt gata să se schimbe. Mesajele promovate de către voluntari: ”Am dreptul la o şansă!” şi “Susţine alternativele la detenţie!” vin să atragă atenţia asupra faptului că aceşti oameni nu reprezintă un pericol social şi au dreptul la a doua şansă.

Flashmobul s-a desfaşurat cu implicarea voluntarilor Institutului de Reforme Penale dar şi a personelor care, la moment, execută pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunităţii. Aceştia din urmă, au acceptat să se implice în calitate de voluntari la promovarea muncii neremuenrate în folosul comunităţii ca o alternativă eficientă la pedeapsa cu detenţie.  O parte din voluntari, avînd pe spate mesajul “Am dreptul la o şansă!” au făcut curat pe teritoriul unde s-a desfăşurat flashmobul, au strîns gunoiul, au maturat zăpada şi au dezlipit afişele de pe copaci. În acelaşi timp, alţi voluntari au împărţit pliante trecătorilor vorbindu-le despre beneficiile muncii neremunerate în folosul comunităţii şi îndemnînd-ui, prin mesajul imprimat pe tricourile lor, să susţină alternativele la detenţie.

Alternativele la detenţie sunt acordate de către instanţa de judecată doar persoanelor ce au comis infracţiuni uşoare şi care regretă şi sunt dispuşi să ducă un mod de viaţă cinstit. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutorul comunităţii în care trăiesc, de ajutorul familiei, prietenilor şi cunoscuţilor. Doar cu susţinerea celor din jur ei pot fi reeducaţi şi reîncadraţi în comunitate.   “Vrem să accentuam faptul că munca neremunerată în folosul comunităţii este o alternativă la detenţie eficientă prin faptul că aduce un folos atît comunităţii cît şi beneficiarului, acesta din urmă nefiind izolat în detenţie, poate ramîne alături de familia sa dar,  în acelaşi timp, ispăşindu-şi pedeapsa. Prin această acţiune dorim să demonstrăm eficienţa acestei pedepse, aducînd publicului larg un exemplu concret de muncă.“ (Adriana Mîrza, Manager Relaţii cu Publicul în cadrul IRP)

Am ales sa fiu voluntar în cadrul flashmob-ului deoarece cred că prin implicarea mea voi contribui la informarea socieăaţii despre problemele cu care se confruntă sistemul drepturilor omului în RM şi respectiv despre existenţa şi beneficiile muncii în folosul comunităţii.” (Irina Sugoneanco, Voluntară IRP)

 

Alternativele la detenţie sunt sancţiuni  penale prin care persoana vinovată nu este privată de libertate dar i se aplică: muncă neremunerată în beneficiul comunităţii;  un program de supraveghere, asistenţă şi consiliere în comunitate (probaţiune) sau, după caz, o amendă. În închisoare, persoana ce a săvîrşit o infracţiune uşoară, intră în contact cu infractori periculoşi, riscînd astfel, să devină la rîndul ei infractor în adevăratul sens al cuvîntului.  S-a demonstrat că alternativele la detenţie sunt mai eficiente şi mai educative decît închisoarea.

Buna implementare a alternativelor la detenţie, reprezintă un factor de succes într-o societate democratică. Reintegrarea socială a persoanelor aflate în conflict cu legea are ca prim beneficiu reducerea riscului recidivei şi mai puţine cheltuieli din partea statului pentru întreţinerea oamenilor în penitenciare. Ispăşirea pedepsei în comunitate, permite persoanei vinovate să repare dauna făcută şi să fie, în acelaş timp, utilă societăţii.

 

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacității de implementare a alternativelor la detenție în Moldova,, implementat de IRP cu suportul financiar al Open Society Institute, Human Rights and Governance Grants Program, Budapesta.

IRP este o organizatie nonguvernamentala, constituita la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justiţie penală şi susţinerea iniţiativelor comunitare.

# # #

Galerie foto: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.394067034003341.92387.100002001422752&type=1&l=2d86832183

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Adriana Mîrza, Manager Relaţii Publice  tel: 92 51 71, GSM: 079443283, E-mail: adriana.mirza@gmail.com