Masă rotundă organizată de Asociația Promo-LEX și Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului



alt

La 10 decembrie 2012, Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) au prezentat, în cadrul unei mese rotunde Raportul privind situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, retrospectica anului 2012 şi cercetarea privind tendințele percepției populației din stânga Nistrului despre situația economică, socială și politică. Retrospectiva anilor 2008- 2012.

Raportul privind situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, realizat de Asociația Promo-LEX, se axează pe problemele majore dar şi unele aspecte pozitive, înregistrate în 2012. Raportul cuprinde 15 capitole, descrie și analizează situaţia drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Raportul include concluzii cu privire la situaţia drepturilor omului în regiune şi recomandări către actorii relevanţi, eforturile cărora ar putea influenţa situaţia şi reduce din amploarea cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului din regiune.

„Lipsa unor instrumente şi mecanisme legale şi clare pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană a R.Moldova menţine populaţia în stare confuză şi în calitate de ostatici. Lipsa unor garanții reale care să respecte principiile unui proces echitabil transformă o astfel de structură în una de represiune față de locuitorii acestei regiuni” a menționat Alexandru Postică, jurist Asociația Promo-LEX.

La elaborarea raportului, autorii s-au condus, în mare parte, de informaţiile disponibile publicului larg de pe sursele media din regiunea transnistreană, precum şi de informaţii oficiale obţinute de la organele constituţionale. Raportul include şi cazuri particulare de încălcare a drepturilor omului care au ajuns în atenţia autorilor în cadrul activităţii de acordare a asistenţei juridice gratuite în regiunea transnistreană.

”Deşi au fost înregistrate în 2012 anumite aspecte pozitive precum desemnarea unui expert ONU pentru drepturile omului pentru regiunea transnistreană, subiectul drepturilor omului a fost inclus în dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, au fost eliberate unele persoane aflate în detenţie ilegală la Tiraspol, precum şi deschiderea unui oficiu teritorial la Varniţa de către Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, dorim să evidenţiem 3 probleme grave ce se menţin în raport cu regiunea transnistreană, în special cu populaţia de acolo. Primo, prezumpţia nevinovăţiei nu este respectată de către administraţia de facto a regiunii, dar este încălcată în mod inadmisibil şi de către autorităţile centrale constituţionale ale R.Moldova. Secundo, considerăm că prin lipsa accesului la un instrument legal şi eficient de apărare a drepturilor lor, locuitorii regiunii sunt în continuare discriminaţi de către autorităţile constituţionale. Tertio, fenomenul impunităţii în regiune cunoaşte dimensiuni critice şi are un impact negativ asupra eforturilor societăţii civile de a promova şi apăra drepturile omului, valorile şi tradiţiile democratice şi ale statului de drept” a menționat Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX.

Raportul este destinat dezbaterilor privind necesitatea respectării drepturilor omului într-o regiune de conflict îngheţat, zonă în care nu există mecanisme eficiente şi legale de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, teritoriu în care predomină impunitatea iar prezumpţia nevinovăţiei este ignorată.

 

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Iulia Munteanu, Ofiţer de presă

Tel: (22) 450024, GSM: 069072579, e-mail: pr@promolex.md