A câștiga experiență este la fel de important ca și a partaja acesta cu ceilalți



Reprezentanții Uniunii Presei de Afaceri din Moldova au participat la o Conferință internațională din Strasburg cu tema "Drepturile omului și democrație în acțiune - Privind în perspectivă: impactul Hartiei Consiliului Europei privind EDC/HRE", organizat de Consiliul Europei în sala „AGORA”.

În ajun a avut loc Seminarul Korczak Janusz cu genericul "Educație pentru democrație” , care a avut drept scop "practici noi si perspective la nivel european”. Acest seminar s-a desfasurat la Centrul European de Tineret de la Strasbourg.

Aceste doua activități de talie internațională au oferit o ocazie unică pentru participanți nu numai să învețe din experiențele celorlalți, dar, de asemenea, să împărtășească bunele practici și lecții învățate în domeniul EDC / HRE. Mai mult decât atât, atmosfera deschisă și caldă de lucru și conținutul evenimentelor menționate mai sus au sporit în mod semnificativ entuziasmul și motivația participanților.

Punctul culminant al evenimentelor a fost prezentarea a noii ediții și versiuni de manual „COMPASS”, care prezintă o valoare deosebită în educația. Ținînd cont că acest proiect a startat în 2011 în cadrul Academiei de Vară de Democrație (Summer Academy), desfășurat în Polonia (Suleiovik) , participarea la aceste evenimente a fost o posibilitate de a vorbi despre această Academie în cadrul workshop-urilor, ca o experiență valoroasă, de a introduce în viață Harta Consiliului Europei.

S-a discutat nu numai despre metodologia de instruire și a unor instrumente, abilități și dezvoltare a cunoștințelor în timpul Academiei de Vară, dar, de asemenea, despre punerea în aplicare a activităților de monitorizare.

Echipele noastre, adică participanții din 8 țări ale Academiei de Vară de Democrație ( Summer Academy for Democrasi –SAD) s-au angajat după participarea la SAD-2011 ca și multi alti participanți, să promoveze Democrația și drepturile omului în țările sale între tineret. În opinia mea, care este împărtășită și de alți prezentanți ai SAD, prezenți în cadrul Conferinței internaționale de la Strasbourg, SAD este un mare succes și un exemplu valoros de sinergie dintre teorie și practică, care poate și deja a adus la rezultate tangibile în multe ONG-uri referitor la inițierea educațională în Europa și în special țările post-sovietice.

Conferința a întrunit cca 200 de delegații din așa țări ca Germania, Franța, Italia, Portugalia, Coreea, Belgia, Australia, Cipu, Moldova, Armenia, Ucraina, Rusia , etc.

Pe parcursul lucrărilor desfășurate în sala „Agora” a Consiliului Europei a avut loc expoziția de carte în domeniul democrației și drepturilor omului. Astfel, și Uniunea Presei de Afaceri din Moldova a avut posibilitatea să-și completeze biblioteca personală a organizației cu cărți valoroase în domeniul Democrației.

 

 

Articol adaugat de: Valentina Ceban
Alte articole de la acest autor: