Legislaţia de finanţare a campaniilor electorale din Găgăuzia este incompletă, ONG



Centrul de Tineret Piligrim-Demo din UTA Găgăuzia a analizat finanţarea campaniilor electorale ale candidaţilor la alegerile pentru Adunarea Populară şi a constata că legislaţia în acest domeniu este incompletă. Directorul executiv al asociaţiei, Mihail Sercheli, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu este asigurată o transparenţă a alocării şi cheltuirii banilor în scopuri electorale. 

Potrivit directorului, o lacună ar fi faptul că lipsesc sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei electorale, ceea ce îi face pe concurenţii electorali să nu prezinte informaţii despre cheltuielile ce ţin de alegeri şi să nu divulge sursele de finanţare a campaniilor electorale. 

Mihail Sercheli a mai spus că autoritatea electorală din Găgăuzia nu dispune de abilităţi şi resurse necesare pentru asigurarea unui control complet asupra finanţării campaniilor electorale. „Finanţarea campaniilor electorale ale concurenţilor la alegerile regionale din Găgăuzia este un aspect care practic niciodată nu a fost în centrul atenţiei”, a remarcat directorul executiv al Centrului de Tineret Piligrim-Demo. 

Potrivit lui Mihail Sercheli, majoritatea rapoartelor financiare prezentate organului electoral provoacă suspiciuni majore vizavi de plenitudinea şi veridicitatea datelor. În niciun raport nu s-au găsit cheltuieli ce ţin de remunerarea muncii, arenda mijloacelor de transport şi nici cheltuieli ce ţin de publicitatea politică. Mulţi concurenţi nu au făcut publice declaraţiile de venit la alegerile pentru Adunarea Populară, care trebuiau să fie prezentate în mod obligatoriu la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia. 

Pentru asigurarea unei finanţări transparente şi corecte a campaniilor electorale la alegerile regionale din Găgăuzia, asociaţia nonguvernamentală a venit cu unele recomandări. Prima ar fi introducerea de sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de finanţare a campaniilor electorale. În special, Piligrim-Demo propune să fie introduse sancţiuni care prevăd excluderea candidatului din cursa electorală. Totodată, se pledează pentru elaborarea unui mecanism care să stabilească clar forma şi modul de prezentare a rapoartelor financiare de către concurenţii electorali. CEC din Găgăuzia ar trebui să se asigure cu resurse tehnice şi materiale necesare care i-ar permite să monitorizeze eficient şi complet finanţarea campaniilor electorale, evaluarea şi analiza rapoartelor financiare ale concurenţilor electorali, notează Piligrim-Demo.

 

http://www.info-prim.md/