Instruire privind bunele practici de răspuns ale poliţiei din Republica Moldova la fenomenul violenţei în familie: formare de formatori



Training_CDF_1_d18 poliţişti din Moldova au fost instruiţi în cadrul unui curs de formatori pentru colaboratorii de poliţie pentru a deveni multiplicatorii bunelor practici de răspuns la fenomenul violenţei în familie.

Cursul de instruire ce s-a desfăşurat între 3 şi 5 decembrie 2012, la Academia de Poliţie „Ștefan cel Mare” din Chişinău, a fost organizat cu sprijinul oferit de Departamentul de Stat al SUA, Fondul ONU pentru Populaţie, Fundaţia OAK şi Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi a aliniat o echipă strălucită de formatori: Ellingen MARY şi Cheryl THOMAS de la organizaţia „Avocații pentru Drepturile Omului” (SUA), Laura GOODMAN, Director pentru Siguranţa Publică la Universitatea St. Catherine, şi Kris ARNESON, Şef Adjunct la Departamentul de Poliție Minneapolis.

Poliţiştii instruiţi în bunele practici de răspuns la fenomenul violenţei în familie urmează să instruiască la rândul lor alţi 500 ofiţeri de poliţie din întreaga ţară pe parcursul anului 2013. Această formare de formatori este realizată de „Avocaţii pentru Drepturile Omului (Statele Unite) în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor (Republica Moldova).

Această instruire pentru poliţişti face parte dintr-un efort multi-sectorial al ţării la fenomenul violenţei în familie. Un studiu lansat recent la Chişinău şi intitulat „Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie. Raport din perspectiva respectării drepturilor omului” felicită Republica Moldova pentru realizarea unor reforme legislative în combaterea violenţei în familie şi formulează o serie de recomandări inclusiv pentru poliţişti, procurori, sistemul judiciar şi alţi profesionişti implicaţi în acţiunile de răspuns la violenţa în familie.

Printre recomandările raportului adresate poliţiştilor se numără necesitatea de „arestare şi reţinere a agresorilor pentru toate încălcările ordonanţei de protecţie” şi „informarea în mod consistent a victimelor despre drepturile lor şi despre posibilitatea de a apela la diferite organizaţii pentru ajutor”. Astfel acest curs de instruire pentru poliţie constituie un pas important atât în implementarea eficientă a legislaţiei cu privire la violenţa în familie, cât şi în eliminarea cazurilor de ne-atragere la răspundere pentru comiterea actelor de violenţă în familie.

Contacte:

CENTRUL DE DREPT AL FEMEILOR (CDF)

Str. Sfatul Ţării 27, oficiul 11, Chişinău, MD 2012, Tel./Fax: (+373) 22 237306

Persoane de contact:

Angelina Zaporojan-Pîrgari | e-mail: angelina_zaporojan@yahoo.com

Eleonora Grosu | e-mail: eleonoragrosu@gmail.com