Despre obiectivele vieții și realizarea lor



WatermarkSîmbătă, 1 decembrie, a avut loc o nouă sesiune de instruire cu tematica "Planificare strategică a Vieții" pentru cel de-al doilea grup de participante al Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova „INSPIR-O!”. Proiectul dat este implementat prin intermediul Centrului  "Parteneriat pentru Dezvoltare", ce are o vastă experiență în privința proiectelor ce țin de egalitatea de gen.

 

Sesiunea s-a axat pe ideea identificării corecte și durabile a obiectivelor, cu diferite durate temporale. Formatorul sesiunii a fost Veronica Crețu care a îmbinat cu profesionalism cunoștințele teoretice cu interesele practice ale participantelor. De fapt, anume vasta exemplificare prin cazuri concrete, din viață, a fost unul dintre lucrurile remarcate de doamne ca fiind ceva deosebit față de alte traininguri. Respectiv, a dominat o atmosferă de prietenie – un cadru perfect pentru împărtășirea reciprocă a cunoștințelor personale. În acest mod, fiecare a avut ceva de învățat de la cealalte.
1dec
Participantele și-au creat o listă de 10-15 scopuri, ulterior plasîndu-le pe o axă cronologică, în funcție de perioada de timp când vor ele a realiza cele propuse. Prin acest exercițiu, s-a ajuns la ideea necesității prioritizării lucrurilor și a găsirii unui echilibru dintre scopuri, pentru a avea sorți de izbîndă.
Spre identificarea mijloacelor de ascensiune profesională, Veronica le-a prezentat doamnelor Piramida avansării sociale, după Kronin, care este în indisolubilă legătura cu evoluția carierei. Prin prisma acestei noi metode, ele au identificat etapa la care se află. De asemenea, participantele au creat propria schemă de evoluție profesională, cu toți factorii ce contribuie la această creștere, concluzia finală fiind că ”Nu trebuie să uiți niciodată cine te-a ajutat la început, așa că găsește mereu timp pentru o ceașcă de cafea cu cei dragi.”
Un alt moment-cheie, abordat de facilitator a fost descrierea blocurilor corpului omenesc, prin explicarea legăturii ideologice dintre pozițiile ce le avem și semnificația lor. De altfel, putem să ne folosim de aceste tactici în momentul unei negocieri sau într-un schimb de replici, spre a schimba atitudinea interlocutorului. Aici a fost subliniat faptul că ”La oameni, comportamentul sumisiv este creat, conștient sau inconștient, de anumite instrumente sau factori.” Tocmai de aceea, au fost accentuate lucrurile ce ar trebui făcute, spre a nu se lăsa influențate de reacțiile celor din jur.
dec1_a

Intrigant pentru participante a fost și faptul că ”Rapiditatea gândirii este indicatorul-cheie, care determină longevitatea vieții.” Odată explicat acest concept, s-a mai luat un voal de necunoaștere de pe lista cu obiectivele setate, întrucît în acest mod, doamnele s-au axat și mai mult pe nivelul de fezabilitate a scopurilor.

Finalmente, cu anumite prioritizări efectuate, cu idei bine stabilite și concepte noi despre evoluția în carieră, participantele au plecat, avînd ca temă pentru acasă să mai revizuiască cele creionate, pentru ca ulterior, să fie analizate în cadrul unei ședințe de evaluare, ce va avea loc în săptămânile ce urmează.

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, `prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

Untitled

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com