S-a dat startul campaniei “ŞI EU POT SĂ LUCREZ!”



Evenimentul_de_lansare_a_campanieiCentrul de Asistență Juridică pentru Persoane(CAJPD) în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au lansat astăzi, 7 decembrie 2012, campania de comunicare pentru promovarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi. La evenimentul de lansare au participat dna. Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dra. Mariana Țâbuleac, expert Photovoice, CAJPD, dl. Ion Bulicanu, coordonator relații publice, CAJPD, precum și persoane cu dizabilități și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu.

Scopul campaniei ”ŞI EU POT SĂ LUCREZ!” este de a contribui la sporirea accesului persoanelor cu dizabilități la piața locurilor de muncă din Republica Moldova. Organizatorii au planificat o serie de activități de informare și sensibilizare care sunt direcționate spre directorii de întreprinderi, responsabilii de resurse umane și alți factori interesați. Pe parcursul desfăşurării campaniei, decembrie 2012 - septembrie 2013, aceștia vor primi materiale informaționale și promoționale despre drepturile persoanelor cu dizabilități la încadrarea în câmpul muncii și beneficiile angajării lor. Printre acțiunile prevăzute mai sunt concursul național pentru cel mai bun angajator al persoanelor cu dizabilități și târgul locurilor de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale.

Concomitent, persoanele cu dizabilități vor fi informate, prin diferite mijloace, despre dreptul de munci și despre protecția juridică împotriva discriminării în procesul de angajare la serviciu. Persoanele cu nevoi speciale care doresc să se angajeze la serviciu sau sunt discriminate la locul de muncă, din cauza dizabilități, vor putea apela la serviciile de asistență juridică și psihologică oferite de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități.

Natalia_Aga-Dabija_ofera_un_interviuCu prilejul evenimentului de lansare a campaniei de comunicare, a fost inaugurată și o expoziție de fotografie Photovoice cu genericul “Și eu pot să lucrez!”. Expoziția vernisează 50 de fotografii realizate de 15 persoane cu dizabilități din diferite localități ale republicii, care au luat parte la  proiectul Photovoice în perioada 18 mai-7iulie 2012. Pentru fiecare fotografie, autorii au scris un text scurt care explică mesajul transmis de ei. Tematicile cele mai frecvente ale pozelor sunt: abilitățile de a munci a persoanelor cu dizabilități, dificultățile legate de angajarea lor în câmpul muncii, inaccesibilitatea infrastructurii arhitecturale etc.

"Consider că cel mai mare impediment al nostru este bariera din minţile noastre şi cea din minţile  angajatorilor, precum şi a societăţii în ansamblu, care nu cred şi nici nu vor să-şi imagineze că o persoană cu dizabilităţi ar putea să muncească. Mesajul care am vrut să-l transmit autorităţilor publice, angajatorilor şi tuturor oamenilor, prin intermediul fotografiilor, este că nimic nu este imposibil! Ca exemplu ne poate servi situaţia persoanelor cu dizabilităţi din ţările dezvoltate, care la egal muncesc alături de semenii lor", a declarat Ion Ciobanu, unul din participanții la Proiectul Photovoice ”Și eu pot  să lucrez!”.

Expoziția Photovoice este o componentă a campaniei “ȘI EU POT SĂ LUCREZ!” şi se desfăşoară în contextul Programului de acţiuni consacrat Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi. Campania de comunicare este realizată de CAJPD în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Proiectului de susținere a persoanelor cu dizabilități.

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este Ion Bulicanu, coordonator relații publice, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, tel/fax: (022) 287090, Email: ion.bulicanu@advocacy.md