Avertizare
  • Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :delete: Nu s-a putut șterge directorul. Cale: /home/civicpor/public_html/cache/mod_menu

Elaborarea Strategiilor Raionale de Tineret



În perioada August-Noiembrie centrul Pro Comunitate, în cadrul proiectului “Elaborarea Strategiilor Raionale de Tineret” a demarat ateliere de lucru în cele 10 raioane beneficiare a proiectului.

În fiecare raion au fost formate grupuri de lucru de 20-25 de persoane care timp de trei zile au elaborat în mod participativ direcții strategice, planuri de activitate pe 5 ani și planuri de acțiuni a raionului din care fac parte. Activitățile s-au axat pe conștientizarea problemelor cu care se confruntă domeniul de tineret din raioanele Republicii Moldova, determinarea posibilelor soluții și identificarea direcțiilor strategice de dezvoltare a domeniului de tineret. La ateliere au participat reprezentanți ai tinerilor din sate și raioane, reprezentanți ai societății civile precum și  reprezentanți ai administrației publice locale.

Echipa de coordonare a elaborat un chestionar sociologic care a dat posibilitate să evalueze situația tinerilor din  Republica Moldova,  percepțiile tinerilor vizavi de alți membri ai comunității, aspirațiile lor, nivelul de implicare, gradul lor de informare, etc. Aceste date au fost prelucrate în programul SPSS, fapt care a dat posibilitate ca grupul de lucru să facă cunoștință cu date relevante și să determine impactul problemelor tinerilor atît la nivel de localitate cît și la nivel de eșantion pe țară.

În cadrul atelierelor de lucru au fost elaborate în mod participativ hărți sociale ale comunităților din care fac parte tinerii, după metoda Social Mapping, avînd ca aspecte definitorii: resursele disponibile în comunitate; serviciile oferite tinerilor; instituțiile destinate tinerilor; necesitățile reale ale tinerilor; problemele cu care se confruntă la nivel local tinerii; posibilitățile de dezvoltare a domeniului tineret în comunitate.

Tinerii au lucrat foarte productiv în 3 Sesiuni definitorii: Sesiunea Viziunilor, Sesiunea Contradictiilor și Sesiunea Direcțiilor Strategice, care s-au materializat în elaboararea planurilor startegice raionale de tineret pentru anii 2013 -2017, precum și a planurilor de acțiuni pentru primul an de activitate.

Ultima etapă a proiectului a avut drept obiectiv consultărea comunității vizavi de Stategia Raională de Tineret nou-elaborată. În cadrul Audierilor Publice tinerii și mebrii comunității au venit cu propuneri noi care s-au regăsit în Strategia Raională de Tineret.

Sperăm ca acest proiect să fie un pas înainte spre elaborarea Strategiei Naționale de Tineret penru următorii 5 ani și să se materializeze în documente clare, strategice care nu doar să reflecte situaţia tinerilor din localitate ci să și propună soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii şi necesită decizii în mod de urgenţă.