Centrul Enterprise Europe Network în Moldova își dezvoltă capacitățile



Pe 21 noiembrie 2012, la Camera de Comerţ şi Industrie, partenerii Centrului Enterprise Europe Network (EEN) din Republica Moldova s-au întrunit cu reprezentanţii Parcului Ştiinţific şi Tehnologic ”Tehnopolis” din Iași, România pentru a face schimb de experiență și a discuta despre modalitățile de îmbunătățire a serviciilor prestate de rețeaua EEN.

Conducătorul Direcției Relații Internaționale a CCI a Moldovei Mihai Bîlba a menționat că, ”Tehnopolis” Iași este una din organizaţiile partener ale EEN din estul României. ”Ședința de lucru a făcut parte din cadrul iniţiativei Comisiei Europene de a organiza un plan de mentoring (instruire) pentru centrele Enterprise Europe Network noi, înființate din ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene. În 22 septembrie 2011și Republica Moldova a devenit partener al EEN, prin crearea unui consorţiu între Camera de Comerţ şi Industrie, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Preluarea experienței partenerilor din România este binevenită, deoarece ne-am propus fondarea unui centru care să ofere o gamă largă de servicii pentru mediul de afaceri în vederea accesului la piaţa europeană şi implementării unor tehnologii inovatoare în activitatea operaţională”, a spus Mihai Bîlba.

În cadrul întrunirii, partenerii EEN din Republica Moldova au prezentat planul de activitate pentru anii 2013-2014, care prevede organizarea seminarelor referitor la protecţia proprietăţii intelectuale în Uniunea Europeană, cerinţele ecologice aplicate în UE pentru produse, desfăşurarea unor misiuni economice şi evenimente de brokeraj în Olanda, România şi Moldova.

De asemenea, vor fi organizate întrevederi cu agenții economici, pentru a stabili necesităţile acestora în domeniul internaţionalizării şi transferului tehnologic. Ulterior, ofertele comerciale şi tehnologice ale întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova vor fi incluse într-o bază de date a reţelei EEN.

Participanţii la reuniune au convenit să-și consolideze eforturile pentru a desfășura diverse acţiuni care să contribuie la dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi cooperării inovaţionale între întreprinderile din Republica Moldova şi România.

Reţeaua Enterprise Europe Network a fost lansată la începutul anului 2008, în baza Euro Info Centrelor şi a Centrelor Inovaţionale de Suport, cu scopul de a facilita procesul de cunoaştere a pieţei europene şi a extinde relaţiile comercial-economice dintre Uniunea Europeană şi ţările terţe. EEN este o parte importantă a Programului European de Competitivitate şi Inovare, fiind gestionată de Agenţia Europeană pentru Competitivitate şi Inovare. EEN reuneşte circa 600 organizaţii de susţinere a business-ului din 49 de ţări.

Pentru a afla informaţii suplimentare referitor la serviciile oferite de Centrul Enterprise Europe Network din Republica Moldova, agenții economici se pot dresa la Direcţia Relaţii Internaţionale a CCI, tel. 022 221391, e-mail: eic@chamber.md.