Miracolul ieşirii din sine



Trăim într-o societate, care pretinde să fie considerată ca fiind liberă şi unită.

Dar ,, ...cu adevărat unită nu este o societate fără diferenţe, ci o societate fără frontiere interioare”, cum spunea Oliver Guichard.

Pentru a distruge frontierele interioare care, eventual, mai persistau în noi, trei tinere din Republica Moldova: Adriana Solovei – studentă la facultatea de jurnalism, or. Cluj, România, Ana Martin – Studentă la UTM, or. Chişinău şi eu, Doina Morohai – elevă în clasa a XII-a, LT Ştefăneşti, r. Floreşti în perioada 28 septembrie – 6 octombrie am participat la cursul de formare ,,Sir/Madam watch your step”, desfăşurat în oraşul Lvov, Ucraina. Participarea noasră se datorează parteneriatului în proiectul dat între Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM) şi reprezentanţii Rock Solid Foundation. Eu am fost delegată de Centrul Educaţional ,,Pas cu pas” cu care colaborăm fructuos în cadrul proiectului ,,Şcoala comunitară”.

Toţi oamenii sînt absolut egali, cu şanse, drepturi şi perspective egale: nu suntem cu nimic mai buni sau mai prejos decît oricare dintre semenii noştri. De mici, pe măsură ce creştem, ajungem să avem curaj, să ne cultivăm deprinderi, iscusinţă – un bun prilej de a ne simţi mîndri, de a avea încredere în forţele şi capacităţile de autoafirmare. Însă şi oamenlor, care se nasc cu unele deficienţe sau care în urma unor împrejurări nefericite rămîn cu anumite probleme trebuie să li se ofere posibilităţi de a le depăşi şi de a se realiza pe deplin.

Timp de o săptămînă noi, fetele din Moldova, împreună cu reprezentanţii a altor nouă ţări: Olanda, Suedia, Italia,România, Ucraina, Armenia, Belarus, Georgia şiTurcia am lucrat în mod interactiv asupra identificării necesităţilor persoanelor cu disabilităţi în contextul specific fiecărei ţări. Am învăţat cum să evităm acţiunile descriminatorii şi să contribuim la o integrare mai bună a categoriilor sociale menţionate în activităţile comunitare. Am desfăşurat şi planificat în cadrul programului Jouth în Action acţiuni cu referire la accesibilitatea la diverse servicii pentru persoanele cu disabilităţi din Moldova.

watch your step 4watch your step 1

Echipa din Republica Moldova în programul dat s-a străduit să facă faţă cerinţelor: în primele zile ale trainingului am făcut un schimb intercultural între membrii ţărilor participante, prezentînd ţara noastră prin interpretarea unui cîntec popular, antrenînd pe toţi cei prezenţi într-o horă moldovenească. Participanţii au fost frapaţi de frumuseţea costumelor noastre naţionale, a cîntecelor, dansurilor şi bucatelor tradiţionale pregătite de noi şi deasemenea le-am organizat o excursie virtuală prin locurile pitoreşti ale Moldovei în baza unei prezentări power- point.

Pe parcursul curslui de fornare noi, echipa din Moldova, am făcut o prezentare despre accesibilitatea la diverse servicii a persoanelor cu disabilităţi la noi în ţară şi am organizat un workshop cu tema: ,,Valorile şi priorităţile societăţii nostre în perioada de criză”

Acest curs de formare mi-a oferit mai multe beneficii: am înţeles, că problemele persoanelor cu disabilităţi sînt actuale nu doar pentru Moldova şi numai unindu-ne eforturile şi sufletele putem face un pas înainte spre soluţionarea lor, am cunoscut nişte persoane extraordinare, care m-au marcat şi m-au făcut să privesc cu alţi ochi lumea, mi-au dat un imbold spre autoperfecţionare şi motivare spre ajutorarea persoanelor cu disabilităţi şi m-am convins de justeţea celor spuse de C. Cucoş, că ,,...frumuseţea existenţială ne este dată de celălalt, de miracolul ieşirii din sine, de proiectarea în altul, de iubirea celui apropiat ca şi a celui îndepărtat”.

 

watch your step 2watch your step 3

 

 

Morohai Doina,

eleva clasei a XII-a LT Ştefăneşti,

liceu cu practici incluzive,

membru a colegiului de redacţie a revistei şcolare

„Lumină din Lumină”

Articol adaugat de: Doina Morohai