"Succes in Romania" la editia a treia



Bucuresti – 8 noiembrie 2012 – Pe 8 noiembrie 2012 s-a dat startul celei de-a treia editii a programului de mentorat „Succes in Romania” in incinta Palatului Parlamentului. Programul se adreseaza studentilor de origine romana nascuti in afara tarii care vin sa studieze in Romania si isi propune sa asigure integrarea lor sociala, culturala si profesionala.

 

Alina SCLIFOS, coordonatoarea proiectului de mentorat in Bucuresti, a rezumat ce inseamna „Succes in Romania” pentru studentii participanti la cele doua editii anterioare. Pentru unii este un colac de salvare, altii au gasit prieteni dragi, si-au format increderea de sine, s-au incarcat de energie, au primit sfaturi practice, li s-au deschis noi orizonturi si au primit inspiratie. Proiectul de mentorat este o „punte de legatura intre studentii straini care studiaza in Romania si societatea romaneasca”, a spus unul din studenti, ceea ce este chiar menirea principala a acestei initiative.

 

Marius VETRICI, initiatorul si coordonatorul national al proiectului, a declarat ca proiectul a pornit din recunostinta sa pentru cei care l-au ajutat neconditionat la venirea sa in Romania in anul 1999. In prezent exista deja 100 de studenti indrumati de catre 100 de mentori, iar la editia a treia vor fi inca 40 de studenti. „Vrem sa transformam Succes in Romania intr-un Centru de Excelenta in jurul caruia sa graviteze toti romanii nascuti in afara tarii si stabiliti in Romania”, a afirmat Vetrici care vede acest centru drept sursa de inspiratie pentru un sistem de valori sanatos si un context in care studentii sa invete lucruri practice care sa le foloseasca in viata.

 

Domnul Stanislav SECRIERU, specialist in relatii internationale, a felicitat studentii selectati si a oferit cateva sfaturi despre notiunea de succes si cum poate fi acesta atins. In opinia domnului SECRIERU „succesul inseamna o stare interna rezistenta la socuri externe care aduce satisfactia a ceea ce faci din pasiune la un nivel inalt de competenta”. SECRIERU i-a sfatuit pe studenti sa aiba curiozitatea de a pune intrebari, de a citi mult fara a se rezuma doar la absorbtia pasiva a informatiei, ci de a calatori, comunica si de a-si testa ideile. Ultimul sfat al domnului SECRIERU a fost: „sa nu va grabiti sa atingeti succesul. Atingeti echilibrul intern si succesul extern va fi o reflectare a acestuia.”

 

Domnul Mitos MICLEUSANU, scriitor si dramaturg, le-a urat bun venit studentilor in „Turnul Babel”. Micleusanu le-a spus studentilor ca impreuna formam o retea si ca avem cu totii o functie foarte importanta in cadrul ei. Adaptarea tine de miscare si de comunicare, iar asa-numitele „grupuri de protectie” formate din prieteni si cunoscuti le pot limita potentialul si succesul. Micleuseanu i-a indemnat sa faca ceea ce le cere sufletul si si sa isi urmeze chemarea, fara sa se subestimeze. Autorul ii incurajeaza sa nu se lase doborati de frustrarile imediate pentru ca „succesul reprezinta un demers permanent” presarat cu victorii, dar si cu esecuri. Anume infrangerile sunt sansa de dezvoltare, pentru ca „experienta este cel mai bun profesor”.

Slavic SARAMET, presedintele Asociatiei Studentilor si Elevilor Basarabeni, a rememorat momentul de creare a proiectului si si-a manifestat speranta ca ASEB a fost un organizator bun. In continuare, el a oferit cateva sfaturi studentilor, dintre care cel mai important: sa se implice in toate activitatile organizate de echipa Succes in Romania, deoarece sunt „evenimente organizate cu suflet care raspund mai intai la intrebarea de ce si apoi la intrebarea ce”.

 

Doamna Iuliana GOREA-COSTIN, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova, si-a exprimat admiratia pentru initiatorii si participantii la proiect care aspira la o cariera de succes. Doamna GOREA-COSTIN le-a oferit studentilor mai degraba o impartasire decat un sfat: „sa ne simtim ca acasa aici, adica sa fiti voi insisi, fiindca fiecare dintre voi are foarte mult de spus si daruit lumii.” In calitate de fost dascal, domnia-sa si-a reafirmat increderea in generatiile care vin, in puterea si curajul lor si a asemanat relatia mentor-student cu cea de profesor-invatacel unde in orice moment profesorul devine elev si vice-versa. Doamna GOREA-COSTIN a reamintit celor prezenti ca Basarabia a dat foarte multi oameni de succes in Romania enumarand cativa dintre ei: Iurie Darie, Stela Popescu, Colea Rautu, Tania Popa. Si i-a incurajat pe studenti spunandu-le ca romanii din Moldova de dincolo de Prut pot contribui in Romania cu dimensiunea lor sufleteasca.

 

Pentru informatii suplimentare privind programul Succes in Romania, puteti vizita pagina de internet www.succesinromania.ro.

 

***

Despre Succes in Romania

Lansat in anul 2010 de catre JCI Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni, Succes in Romania asigura cadrul necesar pentru integrarea sociala, culturala si profesionala a studentilor romani veniti din afara granitelor tarii prin transferul de experienta de viata de la mentor la student. Astfel, 40 de studenti vor beneficia de consilierea acordata de 40 de mentori prin intalniri periodice pe intreaga durata a anului universitar 2012-2013, precum si de sesiuni de training, de cunoastere a orasului si intalniri de socializare. Mentorii sunt romani nascuti in tara sau in afara tarii, persoane care au trecut prin experienta adaptarii la un nou context si care se implica voluntar in acest proiect.

Despre JCI Bucuresti

JCI Bucuresti este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti cu varste intre 18 si 40 de ani afiliata retelei mondiale Junior Chamber International (JCI), care numara 200.000 de membri in peste 100 de tari. Misiunea JCI este „de a oferi oportunitati de dezvoltare prin care tinerii sa dobandeasca puterea de a crea schimbari pozitive”.

 

Persoana de contact:

Alina SCLIFOS

Coordonator Succes in Romania – Bucuresti

Tel: +40 768 88 29 85

Email: alina.sclifos@gmail.com

Web: www.succesinromania.ro

Articol adaugat de: Patricia Stroiescu