Tinerii din r. Cahul informati despre mijloacele de implicare în procesul decizional



La data de 4 noiembrie, A.O. Perspectiva în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, a organizat seminarul informativ “Tinerii în cadrul procesului de participare publica”.

Seminarul a întrunit 30 de tineri din localităţile raionului, care s-au implicat activ în discuţii. Agenda activităţii a inclus ca subiect de bază – principiile bunei guvernări: transparenţă responsabilitate şi participare cetăţenească. S-a abordat şi cadrul legislativ care încurajeaza participarea publică – legea privind accesul la informaţie, legea privind transparenta in procesul decizional, legea voluntariatului.

Au fost aduse la cunoştinţa tinerilor şi eforturile Centrului de Tineret şi Dezvoltare a Sportului pentru dezvoltarea politicilor de tineret la nivel raional.

Tot în cadrul acestei activităţi a fost prezentat şi modul de funcţionare consiliului raional ca organ decizional, care este structura, cum se iau decizii, şi cum publicul, în cazul dat tinerii, pot nemijlocit să fie implicaţi în procesul decizional.

Participanţii au manifestat interes faţă de subiectele abordate, menţionînd ca au învaţat informaţie utila, astfel fiind deja conştienţi asupra importanţei consultării lor în momentul adoptarii deciziilor, în special ce ţin de domeniul tineret.

Evenimentul constituie prima activitate din cele preconizate în cadrul campaniei de advocacy pentru crearea unei strucuturi de co-management în domeniul tineret la nivel local fiind parte componentă a proiectului “Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local” implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Balkan Trust for Democracy și a Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED) şi Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei.

www.aoperspectiva.wordpress.com