Discoteca – spațiul unui mod sănătos de viață



Discoteca trebuie să devină spațiu liber de alcool, țigări și alte tipuralti de droguri” – înarmați cu această convingere voluntarii Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți au lansat o provocare tinerilor din orașul Dondușeni, vizitatori permanenți al Clubului de noapte „Golden – Scorpion” din acest oraș. Astfel, la 13 octombrie 2012, cei peste 40 de vizitatori ai Clubului de noapte au participat la o serată tematică, implicîndu-se activ în diverse activități.

Inițierea în tema serei, Discoteca – spațiul unui mod sănătos de viață, a început chiar la intrarea în local, unde era aranjată expoziția „Drogul ucide” și masa cu materiale informative, menite să informeze tinerii despre diverse aspecte ale unui mod de viață sănătos. „Somnul – element de bază pentru sănătate”, „Importanța activității fizice”, „Alimentația sănătoasă”, „Efectele negative ale alcoolului”, „Igiena personală”, „Controlează-ți stresul”, „HIV/SIDA. Riscul de infectare”, „Schimbă viziunea despre HIV/SIDA”, „Tuberculoza. Întrebări și Răspunsuri”, „Drogurile – adevăși și minciună”, „Spune NU drogurilor”– acestea sunt doar cîteva dintre titlurile materialelor distribuite. Cea mai solicitată broșură s-a dovedit a fi „Prezervativul- eroul timpurilor noastre” și „Infecțiile cu transmitere sexuală”.

Odată intrați în sala de dans, vizitatorii erau întîmpinați de salutul DJ-iului, care anunța tema serii și-i invita să participe la concursurile propuse de voluntari. De-a lungul serii, mesajele enunțate de DJ („tu ai dreptul să alegi un mod de viață sănătos”; „spune nu drogurilor”; „utilizează prezervativul la fiecare act sexual”; „viața ta are prioritate”; „HIV nu se transmite prin străngere de miini”; etc.) completau atmosfera, contribuind la întregirea mesajului general.

La îndemnul DJ-iului, tinerii veniți să se distreze s-au dovedit a fi destul de receptivi în a răspunde la întrebările celor două concursuri propuse de voluntarii TDV Bălți și în a formula mesaje pentru semenii lor. În așa mod, la concursul de slogane au participat 26 persoane, dintre care 5 au fost premiate: „În fiecare zi poți învăța ceva nou, depinde de tine ce vei învăța”, „Ai grijă ce faci, ce consumi… Viața are prioritate”, „Oстановись- Подумай о будущем”, „Дышите полной грудью. Любите всем сердцем. Дорожите семьёй. Берегите здоровье.”,  „Distrează-te cu prietenii, nu cu drogurile”

Acțiunea comunitară a fost organizată în cadrul proiectului regional UNICEF realizat cu suportul Uniunii Europene “Sporirea capacitaților actorilor non-statali în prestarea serviciilor de consiliere si testare voluntară pentru adolescenții si tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”.

Acțiunea a fost realizată de către Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți, cu ajutorul ONGului „Tinerele Femei Cernoleuca”, Dondușeni.