Centrul Naţional al Romilor a dat startul Cluburilor de Dezbatere!



CNR

Centrul Naţional al Romilor, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Centrului de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii a organizat Clubul de Dezbatere : "Istoria, cultura şi tradiţiile Romilor". Primul, din cele 10 Cluburi de Dezbatere preconizate,  a avut loc la data de 22 octombrie 2012, la Universitatea de Stat din Moldova.

Studenţi de la Facultăţile de Psihologie, Istorie şi Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova  au avut posibilitatea să participe şi dezbată tema romilor. Expertul Ion Duminica a făcut o introducere despre stereotipurile şi prejudecăţile participanţilor faţă de persoanele de etnie roma. A urmat un scurt rezumat despre originea şi istoria Romilor.  Discuţii contradictorii au apărut la capitolul exonimul “ţigan” şi endonimul “rrom”. Unii participanţi afirmau că termenul rrom este un neologism, pe care majoritatea persoanelor de etnie roma nu îl recunosc, astfel preferînd să fie numiţi ţigani! Un alt subiect care a încins spiritele a fost tradiţiile romilor! “Romii trebuie să îşi păstreze cultura şi tradiţiile lor, astfel ei rămîn a fi o comunitate de tip închis” a declarat o studentă. O replică a parvenit din partea altui student:  “Romii trebuie să înveţe, să se adapteze mediului în care trăiesc şi să se asimileze”. Astfel la finele clubului participanţii s-au arătat entuziasmaţi şi mulţumiţi!

Clubul de Dezbatere este o activitate din Proiectul  “Reducerea Discriminării prin Implementarea Politicilor Sociale și de Guvern (RDIPSG)”, implimentat de Centrul Naţional al Romilor, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei la Kyiv, Programul Human Rights Fund.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul Centrului Naţional al Romilor (str.Alexei Mateevici 109/1, of.306) sau la nr.de tel: (022) 22 70 99, fax: (022) 24 46 67, adresa de email: duminicanatalia@gmail.com.