APEL Privind necesitatea implicării autorităților constituționale în cazul Alexandru Bejan de la Tiraspol



Problema funcţionării şcolilor cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană a R. Moldova rămâne actuală şi astăzi. Administraţia regiunii transnistrene pe parcursul ultimilor cca 20 ani a întreprins nenumărate acţiuni de intimidare, persecutare şi blocare a activităţii instituţiilor de învăţământ din Transnistria, care au refuzat să accepte controlul administraţiei de la Tiraspol, insistând astfel să rămână sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale R. Moldova. Aceste instituţii, părinţii, elevii, profesorii sau administraţiile au fost supuse constant diverselor atacuri din partea administraţiei regionale, locale sau a structurilor din regiune. Ultimul atac serios asupra acestor instituţii a fost înregistrat în vara anului 2004, când unele dintre aceste instituţii au fost devastate. Datorită intervenţiei organizaţiilor internaţionale specializate, activitatea instituţiilor respective a fost reluată. În scurt timp, după examinarea dosarelor şi audierea părţilor, Curtea Europeană urmează să se pronunţe în 3 cazuri în care părinţii şi profesorii s-au plâns că drepturile lor sunt violate.

De această dată, societatea civilă şi autorităţile constituţionale au fost sesizate de către Alexandru Bejan şi rudele sale despre fabricarea unui dosar. Alexandru Bejan, susţinut de colegii, profesorii şi rudele sale, consideră că această acţiune este o încercare a administraţiei regionale de a compromite din nou imaginea instituţiilor cu predare în grafia latină din Transnistria.

Bejan Alexandru, născut în 1994, a locuit până în anul 2009 în satul Tocmazeia, raionul Grigoriopol (localitate aflată sub controlul administraţiei regionale, Transnistria), unde a învăţat în cadrul unei instituţii de învăţământ cu predare în limba moldovenească (română) cu grafie chirilică. În anul 2009, Bejan Alexandru, împreună cu familia a venit în oraşul Tiraspol. Deoarece în oraşul Tiraspol, pe lângă instituţii de învăţământ cu predare în grafie chirilică funcţiona şi liceul „Lucian Blaga” cu predare a limbii moldoveneşti (române) cu grafie latină a ales să meargă la această instituţie pentru a studia în limba maternă cu alfabet latin, potrivit convingerilor proprii. A fost acceptat la studii la acest liceu începând cu sesiunea de iarnă din 11 ianuarie 2010. Asta chiar dacă mai multe rude au recomandat părinţilor lui Alexandru să nu permită copilului să studieze la liceul respectiv, deoarece asta ar putea avea consecinţe negative asupra familiei (datorită „atenţiei” sporite din partea structurilor şi administraţiei locale şi regionale).

La 11 octombrie 2009 Bejan Alexandru a asistat (fără a interveni) la un proces prin care un coleg de-al său a fost implicat într-o ceartă. „Organele de anchetă” din regiune au calificat fapta comisă de colegul său drept huliganism agravat şi au considerat prezenţa lui Bejan Alexandru la faţa locului ca fiind o coparticipare la fapta respectivă.

Fiind minor, lipsit de sprijinul şi ajutorul unui avocat precum şi în lipsa părinţilor a fost supus presiunilor, maltratat şi ţinut în detenţie, a recunoscut vina fără a înţelege de fapt sensul, consecinţele şi circumstanţele. În schimbul unei sancţiuni cu suspendarea executării pedepsei, Bejan Alexandru a recunoscut speriat şi inconştient vina. În final, Bejan Alexandru a fost „condamnat” la 6 ani privaţiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 4 ani.

La 6 iunie 2012, pe pagina web a presupusului „minister al securităţii” din regiunea transnistreană a apărut un comunicat prin care se anunţă că a fost identificat şi deferit „justiţiei” un terorist poştal. În schimb, abia la 12 iunie 2012, lui Bejan Alexandru, i-a fost comunicată presupusa învinuire, fiindu-i înmânată copia „rechizitoriului”.

La 14 iunie 2012 Asociaţia Promo-LEX a fost sesizată de către Bejan Alexandru, care a comunicat că este persecutat de către „organele de drept” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Mai mult, prin aplicarea violenţei, a fost impus să recunoască comiterea unei presupuse infracţiuni de terorism. La baza „acuzării” sunt puse exclusiv „probe” obţinute prin şantaj, violenţă, încălcarea dreptului la apărare. Contextul social, prin care Bejan Alexandru este urmărit anume pentru convingerile sale şi faptul că studiază într-o instituţie şcolară disidentă regimului ilegal de la Tiraspol nu poate fi exclus. După 14 iunie 2012 în mass-media din partea dreaptă a Nistrului au apărut multiple ştiri privind situaţia lui Bejan Alexandru şi faptul că este urmărit de către serviciile „speciale” ale regimului.

Imediat după apariţia ştirilor respective, la 25 iunie 2012, pe pagina web a aşa zisului „minister al securităţii” din regiunea transnistreană a apărut un comunicat (http://kgb-pmr.com/news/80) prin care se oferă publicului larg informaţii compromiţătoare despre personalitatea lui Bejan Alexandru, mai mult, în finalul comunicatului se observă o ameninţare directă în adresa numitului Bejan Alexandru, privind privarea sa de libertate. Respectiv riscul privind privarea de libertate a lui Bejan Alexandru este destul de întemeiat.

La 15 octombrie 2012 urmează să aibă loc următoarea „şedinţă” de judecată în cadrul căreia poate fi pronunţată „sentinţa” de condamnare. Pe parcurs Bejan Alexandru a fost asistat de către doi „avocaţi” din regiunea de est a Moldovei, ambii însă au renunţat să-i acorde asistenţă juridică, deoarece i-au recomandat insistent lui Bejan Alexandru să recunoască vinovăţia iar el neagă categoric comiterea unei infracţiuni.

Menționăm că practica aplicării presiunilor, șantajului, limitărilor de orice gen sunt deseori folosite de către structurile din regiunea transnistreană care instrumentează deseori cazuri penale. Această practică a fost reclamată în mai multe cazuri expediate către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

În contextul celor expuse, solicităm:

-       de a interzice folosirea practicilor ilegale în vederea documentării presupuselor crime;

-    a permite monitorizarea situației deținuților care au fost sancționați de către așa zisele instanțe judecătorești din regiune.

-     de a interveni în situația elevului Alexandru Bejan şi de a nu admite întemnițarea acestuia în baza presupuselor probe care au fost obţinute sub presiune și metode inadmisibile.

 

Articol adaugat de: Vadim Vieru