Statistica în presă pe înţelesul tuturor



18 jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor de presă naţionale şi locale, au participat la un curs de instruire axat pe folosirea şi interpretarea corectă a datelor statistice în materialele jurnalistice, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 14 şi 15 septembrie.

Timp de 2 zile, expertul Radu Soviani, realizator, editor şi prezentator la The Money Channel din România, asistat de trainerul local Alexandru Takii, a explicat participanţilor cum are loc procesul de documentare, utilizare şi interpretare corectă a datelor statistice. Astfel, jurnaliştii au obţinut mai multe informaţii despre indicatorii care semnalizează ciclul economic (Leading Economic Indicators), despre cele mai frecvente erori în interpretarea unor indicatori, analizând, de asemenea, fotografia economică a Republicii Moldova conform datelor statistice.

În debutul programului, Radu Soviani a menţionat că aceste instruiri sunt foarte importante pentru jurnalişti, întrucât viitorul e al presei specializate pe domenii, iar „rolul jurnalistului este să caute şi să creeze subiecte, altele decât cele anunţate la conferinţele de presă, astfel încât presa să nu fie doar curea de transmisie pentru cineva. Jurnalismul economic reprezintă o componentă extrem de importantă din ceea ce înseamnă presă într-o economie dezvoltată” a mai precizat Soviani.

Participanţii au declarat că au avut multe de preluat din experienţa expertului: „Am aflat o sumedenie de lucruri noi, precum impactul pozitiv al inflaţiei asupra economiei, cum se diseminează datele de statistică, cum se calculează indicele preţului de consum. Un moment extrem de curios a fost  modulul despre "închisoarea statistică" de la Bursa din New York. Exemplele din activitatea jurnalistului Radu Soviani au făcut ca materialul expus  sa fie mult mai accesibil”, a spus Lilia Platon, reporter la Capital Market.

Amintim că acest curs de instruire este al treilea din şase ce vor fi organizate până la finele anului. Cursurile îşi propun să consolideze cunoştinţele jurnaliştilor în domeniul economic. Următorul curs de instruire va avea loc pe 28-29 septembrie 2012.

Pentru a afla mai multe detalii despre cursurile precedente, va rugăm să accesaţi link-urile de mai jos.

http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=726&Itemid=1

http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=713&Itemid=1

Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului Corporației Financiare Internaționale (IFC) ”Reforma Climatului Investiţional în Moldova", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada iunie– decembrie 2012, la iniţiativa Ministerului Economiei în parteneriat cu Guvernul Suediei.