Clubul Familiei din or.Făleşti!



Clubul Familiei este o initiativa pentru locuitorii orasului, parvenita din parea participantilor la focus-grup organizat si desfasurat la data de 10 iunie 2012 in incinta primariei or. Falesti, sustinut în cadrul Proiectului moldo-elveţian în Perinatologie, componenta „Mobilizare comunitara” implementat de AO „Progres prin alternativa”

Scopul sporirea participarii locuitorilor or.Falesti in rezolvarea problemelor de interes public legate de domeniul sanatatii  familiei  si pentru a contribui cu rezultate sustenabile in reformarea si recrearea orasului Falesti.

Clubul Familiei prin organizarea unor intilniri saptaminale (in format inchis si deschis) cu figuri cheie din toate sectorile vietii cotidiene, dezbaterea unor subiecte prestabilite, sesiuni de instruire, v-a furniza tuturor doritorilor din orasul Falesti, experienta practica pentru crearea si implementarea propriilor lor proiecte prin care sa rezolve problemele importante ale comunitatii  din care fac parte.

Speranta noastra este ca Clubul Familiei va incuraja locuitorii orasului Falesti sa devina participanti permanenti la viata publica si la solutionarea problemelor existente in domeniul sanatatii familiei.

Viziune

Visul nostru este acela de a oferi oamenilor sănătate, de a ne aduce contribuţia pentru o lume mai bună, mai sănătoasă.

Valorile Clubului Familiei:

  • Etică
  • Inovaţie
  • Transparenţă
  • Responsabilitate
  • Susţinem valoarea
  • Voluntariat

Planul de activitate

al Clubului Familiei

Activitatile

Data

Locul desfasurarii

Organizarea si desfasurarea consultarii populatiei cu privire la problemele existente in domeniul sanatatii mamei si copilului

31.08.2012

Piata centrala or.Falesti

Elaborarea planului de activitati al clubului

01-10.09.2012

Plasarea in locuri publice, panouri informative

Masa rotunda la primaria or.Falesti

27.09.2012

Primaria or.Falesti

Sedintele clubului

 

 

 

saptaminal

Fa fi anuntat suplimentar

Problemele  identificate de catre studiul KAP

-42,4% din femeile de vârstă

reproductivă nu dispun de poliţă de asigurare medicală, considerând că costurile pentru aceasta sunt foarte mari în comparaţie cu cheltuielile pentru sănătate pe care le pot avea.

- Marea majoritate a femeilor cunosc despre necesitatea punerii la evidenţa medicului de familie în primele 12 săptămâni de sarcină, dar nu întotdeauna respect termenul de punere la evidenţă.

- Cunoştinţele referitoare la perioada de utilizare a acidului folic şi a pastilelor de fier sunt reduse în rândul femeilor care au născut copii.

-Femeile de vârstă reproductivă cunosc unele semne de urgenţă înainte de naştere şi unele semne de urgenţă ale copilului nou-născut. Puţine femei au prezentat toate semnele de urgenţă posibile.

-Sursele de informare cu privire la sănătatea femeii şi copilului sunt diverse şi se deosebesc pentru diferite categorii de femei. Spre exemplu: medicul de familie este sursa principală de informaţii cu privire la sănătatea femeii şi copilului în rândul persoanelor angajate şi cu studii superioare, cu vârsta de 30-34 ani; familia este sursa de

informare pentru femeile şomere şi tinere.

-O parte semnificativă din femeile de vârstă reproductivă nu merg la medic pentru control profilactic, adresându-se doar în caz de boală.

-Este caracteristic pentru o parte din femeile de vârstă reproductivă să urmeze parţial sau deloc tratamentul prescris de medic, inclusiv tratamentul prescris copiilor.

-Pentru marea majoritate a femeilor din Republica Moldova, planificarea copilului înseamnă planificarea perioadei de naştere a copilului, abandonarea metodelor contraceptive, puţini fiind cei pentru care planificarea copilului presupune consultaţia pre-concepţională, investigaţiile medicale ale soţilor înainte de concepţie pentru a preveni unele riscuri care pot interveni în perioada sarcinii.

 

Pentru detalii puteţi contacta asistentul local al proiectului-pilot „Mobilizarea comunitara”–

Moisei Evghenia

Tel. - 025969106, 069164348

moisei.evghenia@gmail.com

clubul.familiei.falesti@gmail.com

alt