Au fost finisate lucrările de reconstrucție a sistemului de aprovizionare cu apă din Duruitoarea Veche, Rîșcani



altAu fost finisate lucrările de reconstrucție a sistemului de aprovizionare cu apă (integral) și canalizare (parțial) din cadrul proiectului „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Rîșcani", proiect finanțat din sursele Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

La ședința de recepție la terminarea lucrărilor prevăzute de proiect s-au pus ultimele accente în ceea ce privește calitatea lucrărilor și importanța proiectului din Duruitoarea Veche.

În acest sens, o comisie de recepție formată din primarul de Costești, Ion PLEȘCA; directorul ADR Nord, Ion BODRUG; șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin BÂNDIU; arhitectul-șef al raionului Rîșcani, Liviu COSTAȘ; managerul proiectului de la Duruitoarea Veche, Denis PAREA, s-a întrunit într-o ședință în incinta Primăriei Costești. La eveniment au mai participat Alexandru CHEPTĂNARU, vicepreședintele CR Rîșcani; Vitalie COLUN, „Boncom-Proiect" SRL; Vasile HERDIC, director SRL „VALIS"; Valentina MARUȘCIAC, responsabil tehnic; Ion COSTEȚCHI, șeful Secției Construcții raionul Rîșcani; Vasile GROZAVU, șeful Inspectoratului Ecologic Rîșcani; Virgil MANOLE, șeful Centrului Sănătate Publică Rîșcani; Serghei BANARI, șeful Serviciului Situații Excepționale Rîșcani; Gheorghe SANDU, director Î.M. „Apă-Canal Costești".

Potrivit directorului ADR Nord, proiectul de reconstrucție a sistemului de aprovizionare cu apă din Duruitoarea Veche a fost implementat cu succes. „Ne bucurăm că rezultatul obținut va fi de o mare importanță pentru locuitorii din Duruitoarea Veche, care vor avea acces la apă potabilă și canalizare. Salutăm, în acest sens, sprijinul din partea GIZ, care, prin proiecte-pilot, contribuie la dezvoltarea Regiunii de Dezvoltare Nord", a menționat directorul ADR Nord.

Comisia de recepție a lucrărilor de reconstrucție a sistemului de aprovizionare cu apă din Duruitoarea veche a constatat că 1) Lista pieselor din documentația scrisă și desenată a obiectului a fost completă; 2) Lista lucrărilor cuprinse în Documentația Tehnică a fost executată în întregime; 3) Lucrările cuprinse în Documentația Tehnică au fost executate conform prevederilor proiectului.

După ședința care a avut loc în incinta Primăriei Costești, membrii comisiei de recepție s-au deplasat la obiectul reconstruit, analizînd, de-a lungul traseului apeductului, calitatea lucrărilor efectuate. În rezultat, obiecții majore privind calitatea lucrărilor la apeduct nu au fost înregistrate. În curînd, va avea loc recepția finală, după care apeductul reconstruit va fi dată oficial în folosință.

Menționăm că lucrările de reconstrucție integrală a sitemului de canalizare din cadrul proiectului din Duruitoarea Veche vor fi posibile grație unui suport financiar suplimentar din partea GIZ.

Actualmente, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, GIZ sprijină în Republica Moldova derularea a 5 proiecte-pilot, implementate de Agenţiile de Dezvoltare Regională. 2 din aceste 5 proiecte-pilot sînt localizate în Regiunea de Dezvoltare Nord. Totodată, prin proiectul GIZ se acordă asistenţă la planificarea şi programarea locală şi regională pe domeniile sale de referinţă: apă şi canalizare, managementul integrat al deşeurilor solide şi eficienţa energetică. Proiectul GIZ în Republica Moldova este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

Obiectivul general al proiectului din Duruitoarea Veche, lansat în data de 22 noiembrie 2011, este crearea accesului la servicii de apă și canalizare pentru locuitorii satului. Solicitantul proiectului este Primăria comunei Costești. În urma implementării proiectului, 470 locuitori ai satului Duruitoarea Veche și cca 3000 de locuitori din comuna Costești vor beneficia de apă potabilă și canalizare. Bugetul total al proiectului este de 2 400 mii lei, din sursele GIZ. În activitățile proiectului au fost implicați peste 100 persoane: reprezentanți ai beneficiarilor proiectului, APL, prestatori de servicii de apă și canalizare, servicii publice desconcentrate în teritoriu, Agenția „Apele Moldovei”, MDRC, Ministerul Mediului, ADR Nord.

www.adrnord.md