Filantropie pentru dezvoltarea comunităţii locale



Membrii comunităţii locale, oamenii de afaceri şi autorităţile publice au ajutat un grup de batrâni nevoiaşi.

Cetăţenii oraşului Ungheni se implică acum în acţiuni de filantropie, care nu mai sunt un concept nou pentru ei. „Am decis să facem viaţa batrânilor solitari un pic mai uşoară”, explica Valeriu Botnari, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Ungheni (FCU). „Pensiile sunt, de fapt, mici, costurile serviciilor comunale sunt foarte mari, iar majoritatea persoanelor nu îşi poate acoperi toate cheltuielile".

Galina Grigoraş este una dintre cele 57 de persoane care au primit ajutor financiar de la FCU. Donaţiile unghenenilor i-au acoperit toate cheltuielile lunare. „Mi-am achitat facturile pentru serviciile comunale şi mi-am cumpărat toate medicamentele de care aveam nevoie", a menţionat cu recunoştinţă Galina Grigoraş, o pensionară în vârstă de 84 de ani, din Ungheni.

Prin intermediul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) susţine un şir de activităţi ale FCU, care implică societatea civilă şi oamenii de afaceri în viaţa comunităţii. În cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii donaţiei la Ungheni”, FCU a facilitat un dialog activ între organizaţiile societăţii civile (OSC) şi grupurile de iniţiativă cu autorităţile locale, mediul de afaceri, mass-media şi cetăţenii. Pentru a atrage fonduri, FCU a organizat un târg, unde ONG-urile au vândut articole de artizanat confecţionate de OSC-uri, un bal de caritate şi câteva tombole, în urma cărora FCU a acumulat circa 5000 de dolari SUA care urmau să fie folosiţi pentru a ajuta un grup de batrâni nevoiaşi.

Cu asistenţa USAID, ONG-uri precum FCU promovează spiritul responsabilităţii civice şi încurajează cetăţenii să se alăture pentru soluţionarea preocupărilor comune ale comunităţii.

 

http://moldova.usaid.gov