Alarma răspândirii rabiei este falsă, ONG



Alarma răspândirii rabiei pe teritoriul Republicii Moldova este o încercare a unor instituţii să spele bani. Reacţia aparţine organizaţiei neguvernamentale pentru protecţia animalelor „Alga”, după ce, săptămâna trecută, Centrul Naţional de Sănătate Publică a alertat despre pericolul de răspândire a acestei maladii, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele organizaţiei, Valentina Dudnic, a spus marţi, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria capitalei a alocat în acest an 2,62 milioane de lei pentru exterminarea câinilor vagabonzi de pe teritoriul municipiului Chişinău. Banii ar fi alocaţi pentru otrăvuri combustibil şi salarii. „Dacă ar fi fost răspândit pericolul rabiei, care este o boală foarte periculoasă, ar fi fost întreprinse măsuri drastice, dar la noi situaţia nu s-a schimbat deloc. Cum s-a vândut carne şi piei de câine la Piaţa Centrală, aşa se vinde în continuare”, a menţionat Valentina Dudnic.

Preşedintele „Alga” a mai spus că problema câinilor vagabonzi din Chişinău este rezolvată de 6 bărbaţi echipaţi, care circulă cu o autospecială gri şi pun otravă pe la punctele unde ştiu că se adună mai mulţi căţei, iar mai târziu se deplasează pe acelaşi traseul pentru a strânge cadavrele.

„Au alocat sume enorme de bani pentru omorârea câinilor, declarând că avem în jur de 30 de mii de câini fără stăpân. Situaţia însă este cu totul alta. Cu câţiva ani în urmă aveam maximum vreo 6000 de câini vagabonzi. Astăzi numărul lor este cu mult mai mic”, a spus Valentina Dudnic.

Membrii organizaţiei neguvernamentale au menţionat că există stucuri interesate ca problema animalelor fără stăpân să nu fie controlată. Nimeni nu are grijă să numere câinii şi vaccinarea lor. Unica măsură întreprinsă de autorităţi este omorârea acestora pe ascuns.

„Alga” îndeamnă oamenii să fie mai toleranţi şi să nu-şi abandoneze animalele de casă pentru că autorităţile le lichidează cu ajutorul otrăvurilor.

 

Info-Prim Neo