Irlanda a cîștigat Campionatul European la Fotbal și nu e o glumă! :)



altCupa IDEA la fotbal, ajunsă la cea de-a cincea ediție, consacrată Campionatului European de fotbal s-a desfășurat sîmbăta trecută, 21 iulie 2012, adunînd circa 200 de participanți și fani.

În cadrul acestei ediții s-au bătut cîteva recorduri pentru această competiție, devenită deja tradițională:

- cele mai multe echipe participante (16)

- cele mai multe meciuri disputate (31 - finala mică nu s-a disputat)

- cea mai de durată competiție de pînă acum (6.5 ore)

- cele mai multe goluri marcate în cadrul unei ediții (mult peste edițiile precedente)

- cel mai categoric scor (16-2 în meciul dintre FC Academia lui Hagi și Maestro) și cele mai multe goluri marcate într-un meci (18)

- cel mai rezultativ rezultat de egalitate (6-6 între Institutul IDEA și FC Academia lui Hagi)

- e pentru prima dată cînd campioană devine o echipă ce a pierdut un meci în grupe cu 1-9 (CMJI a pierdut de la Hai Moldova)

 

Organizatorii turneului, echipa Institutului IDEA a înregistrat și ea cîteva recorduri individuale:

- primul turneu fără nicio înfrîngere (2 victorii, 2 egaluri)

- cea mai categorică victorie (7-2 cu Maestro)

- primul turneu cu golaveraj pozitiv

- primul turneu cu locul 1 în grupe

- primul turneu în care Institutul IDEA a deschis scorul în toate meciurile jucate (4 meciuri).

 

Numărul mare de echipe și susținători au făcut ca turneul să decurgă într-o atmosferă dinamică, cu multe jocuri, multă luptă și tensiune pe fiecare metru pătrat de teren. Durata relativ mică a meciului, de 16 minute nu a fost un impiediment pentru ca echipele să marcheze foarte multe goluri. Pentru prima dată, Cupa IDEA la fotbal a a avut parte de sferturi și pentru prima dată fiecare a doua echipă a putut juca în faza de play-off, pînă acum doar patru echipe din 12 reușeau această performanță.

 

Cîștigătoare a devenit echipa Irlandei, poreclă ce corespunde celei mai titrate echipe de la Cupa IDEA: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Echipa a început cu un catastrofal 1-9, după care au reușit două victorii și calificarea în sferturile de finală. Probabil, cel mai spectaculos meci de la turneu a opus CMJI și echipa Institutului IDEA în sferturi. IDEA a reușit deschiderea scorului, prin președintele său, Mihai Bologan. Din păcate pentru IDEA, acest avantaj n-a durat mult. Curînd, CMJI au reușit să dea patru goluri consecutive și încă unul în repriza a doua. La scorul de 5-1 pentru CMJI se părea că meciul e rezolvat. Totuși, s-a întîmplat o minute, IDEA a reușit un gol cu circa 4 minute înainte de finalul meciului și alte 3! în doar două minute rămase pînă la final. Scor final 5-5. Conform Regulamentului, au urmat lovituri de departajare, unde CMJI a învins cu 3-1. Semifinala și finala au fost meciuri ceva mai lejere pentru CMJI, unde au reușit să învingă de fiecare dată în mod convingător.

 

Meciul pentru locul 3 nu s-a disputat din cauza lipsei echipelor, astfel că la aceast campionat nu s-a acordat locul 3. Vom reveni în curînd cu poze de la turneu.

 

Institutul IDEA mulțumește tuturor celor care au participat la turneu și au dat dovadă de fair-play pe tot parcursul competiției!

 

Cupa IDEA la fotbal este o competiție tradițională, ce întrunește, timp de o zi, un număr de 10 pînă la 16 echipe ce reprezintă ONG-uri, companii, organizații neformale de tineri, care dispută un turneu de fotbal. În data de 21 iulie 2012, s-a disputat a cincea ediție, prima ediție fiind jucată în aprilie 2011. Turneul este organizat de către Institutul IDEA, ca urmare a implementării unei idei generate în cadrul proiectului Academia Ideilor. Turneul nu are sponsori, cheltuielile de organizare fiind suportate de organizator și de către participanți, prin cotizații. Turneul are scopul de apropia diferite grupuri de ONG-uri, tineri și alte persoane pentru petrecerea timpului liber într-o atmosferă plăcută și cu spirit competițional sănătos. Premiile de asemenea sunt simbolice pentru a asigura că principala motivație a echipelor participante e plăcerea de a juca fotbal.

 

Ediția a V-a s-a jucat în spiritul Campionatului European, fiecare din cele 16 echipe participante avînd o poreclă ce corespunde unei naționale de la EURO2012. Ediția a VI-a se va disputa la toamnă și va fi dedicată spiritului Fair Play.