În schimbul rampelor neadaptate, i-au oferit medicamente pe gratis



altVeaceslav Șaufert, un tânăr cu dizabilități locomotorii, s-a pus în poară cu farmaciile din capitală. Motivul este că nu poate urca scările instituțiilor pentru a-și procura medicamentele de care are nevoie. Mereu este nevoit să roage trecătorii să-i faciliteze intrarea în clădire.

Am încercat să testăm reacția mai multor lucrători din farmacii cu o camera ascunsă. Multe dintre farmaciste au dat din umeri când au fost întrebate dacă planifică adaptarea scărilor.

Din sentiment de vinovăție sau nu, vânzătoarele au decis să nu-i mai ceară bani pentru medicamentele solicitate de Veaceslav. Potrivit lui, faptul că persoanele cu dizabilități sunt excluse de pe piața vânzărilor este o intimidare, iar în loc de medicamente gratuite preferă să trăiască într-o societate incluzivă.

Potrivit Legii privind incluzinea socială a persoanelor cu dizabilități, adoptată în martie 2012, companiile de construcții din Republica Moldova nu vor mai avea dreptul să proiecteze sau să construiască obiective fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Aceeași regulă este valabilă și pentru regiile de transport care sunt obligate să-și adapteze unitățile pentru transportarea persoanelor cu necesități speciale. Pentru respectarea legislației, costurile se estimează între 50-70 milioane de lei anual.

Potrivit datelor Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, în Republica Moldova sunt înregistrate cca 180 mii persoane cu dizabilități.

Pentru vizionarea reportajului, accesati pagina www.discriminare.md