Copiii rămaşi singuri acasă se bucură de o vacanţă pe cinste!



DSCF7440_copyLa Edineţ e în plină desfăşurare tabăra de vară “AVIS” pentru copiii, părinţii cărora sunt plecaţi la muncă peste hotare. Asociaţia obştească “Demos” organizează odihna de vară pentru 45 copii din familiile migranţilor a celor din familii social-vulnerabile din oraşul Edineţ şi localităţile rurale adiacente.

Centrul de Reintegrare Socială a Tinerilor “Alternativa” din Edineţ găzduieşte 2 ture ale taberei “AVIS” cu sejur de zi. Denumirea taberei este o abreviatura a obiectivului taberei de a dezvolta Abilităţi de Viaţă Independentă şi Sociale. Totodată, AVIS, în traducere din limba latină înseamnă “pasăre rară”, aşa numita "Pasăre Albastră", care simbolizează în literatură şi artă romantismul, visul, avîntul în căutarea idealului pentru o viaţă mai bună.

16 copii cu vîrsta de 11-14 ani au participat în prima tură a taberei, formînd o echipă multiculturală, bazată pe principii de comunicare eficientă, participare activă, toleranţă, bună înţelegere şi respect reciproc.

O echipă de traineri, profesionişti în psihologie, pedagogie, asistenţă socială şi drept, oferă copiilor un program de dezvoltare a abilităţilor sociale şi de viaţă independentă, bazat pe necesităţile şi interesele specifice vîrstei. Totodată, cunoştinţele şi deprinderile dezvoltate în cadrul activităţilor taberei urmăresc o mai bună incluziune socială a copiilor, care duc lipsă de atenţia şi îndrumarea părinţilor aflaţi departe de casă.

Participanţii la tabără sunt antrenaţi zilnic în exerciţii de consolidare a echipei, training-uri interactive, animaţii de timp liber, jocuri sportive, excursii. Drumeţiile sunt şi ele nelipsite din programul taberei, formînd copiilor o atitudine grijulie faţă de mediul ambiant şi oferind posibilitatea pentru o mai bună cunoaştere a locurilor pitoreşti din raionul Edineţ.

Între cele două ture ale taberei în Centrul “Alternativa” se desfăşoară şi ediţia a treia a Taberei de Limbă Engleză şi Voluntariat, organizată la iniţiativa voluntarilor asociaţiei. Aceasta cuprinde cu activităţi cognitive şi de timp liber încă 15 copii social-vulnerabili din Edineţ. Această ediţie a taberei este moderată de tinerii voluntari din echipa „Demos”, care şi ei în vara anului trecut au fost doar participanţi la această tabără. Astăzi, prin propriul exemplu, ei promovează spiritul de voluntariat în rîndul semenilor săi, împărtăşindu-şi cunoştinţele şi ajutîndu-şi semenii să dezvolte abilităţi de viaţă.

De luni ia start tura a doua a taberei "AVIS", la care vor participa 15 tineri cu vîrsta de 15-17 ani. Îi aşteaptă 10 zile interesante pline de aventură!

Pentru organizarea odihnei de vară a copiilor din raionul Edineţ AO “Demos” a colectat fonduri în valoare de 127 878 lei. În condiţiile actuale dificile de organizare a odihnei de vară a copiilor, această iniţiativă a ONG-ului sporeşte accesul copiilor marginalizaţi la realizarea dreptului la educaţie, dezvoltare şi timp liber. Alte noutăţi despre activităţile AO „Demos” adresate copiilor şi tinerilor citiţi pe http://asociatiademos.wordpress.com .

Proiectul „Tabăra de vară „AVIS” pentru copiii rămaşi fără grijă părintească” este implementat de AO „Demos” şi reprezintă o componentă a Programului de Cooperare cu Ţări Terţe în Domeniul Migraţiei şi Azil „Abordarea Efectelor Negative ale Migraţiei asupra Minorilor şi Familiilor Rămase în Ţară”. 2.3. Asistenţa directă centrelor socio-educaţionale care oferă servicii copiilor rămaşi fără grija părinţilor.
Programul este implementat de către Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei din fondurile UE, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei al Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova.
Proiectul „Tabăra de vară „AVIS” pentru copiii rămaşi fără grijă părintească” este co-finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova.