ONG-uri europene solicită trecerea la faza a II-a a Planului de Acțiuni RM-UE



40 de ONG-uri europene, din cadrul Coaliției Pentru Continentul European Neseparat de Vize, solicită într-o scrisoare deschisă Comisiei Europene și Consiliului UE trecerea la faza a II-a a Planului de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize, transmite Info-Prim Neo.

Scrisorile sunt adresate înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Catherine Ashton, și comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. În scrisori se arată că o eventuală decizie pozitivă a CE ar însemna recunoașterea progresului făcut de Chișinău privind îndeplinirea condițiilor agreate anterior împreună cu Uniunea Europeană. 

La fel, în cele 2 scrisori este citat raportul de monitorizare al Centrului Român de Politici Europene (București) și al Asociației Pentru politică Externă (Chișinău), care arăta că până la mijlocul lunii mai, Moldova îndeplinise 86% dintre condițiile necesare în prima fază a Planului de Acțiuni. 

Mai mult, pe 25 mai 2012, Parlamentul a adoptat cele 2 legi mult-așteptate, respectiv Legea cu privire la asigurarea egalității și proiectul de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Iar două monitorizări independente efectuate de Fundația Stefan Batory (Varșovia) și IDIS Viitorul (Chișinău) au demonstrat că au fost îndeplinite criteriile necesare trecerii în faza II a Planului de Acțiuni. 

Conform semnatarilor scrisorilor, trecerea la faza II a Planului de Acțiuni ar însemna că UE își respectă promisiunea de a avansa discuțiile privind liberalizarea regimului de vize cu fiecare stat în dependență de propriile sale merite. O nouă amânare ar presupune o nouă întârziere în procesul de reformare început de Chișinău în domeniul afacerilor interne, traficului de ființe umane, și altor domenii deosebit de complexe și costisitoare. 

Coaliția Pentru Continentul European Neseparat de Vize a fost lansată în 2010, la inițiativa Fundației Stefan Batory. În prezent, peste 40 de organizații non-guvernamentale din diferite țări ale Europei sunt membre ale acestei coaliții. Aceasta întreprinde acțiuni comune pentru a accelera procesul de liberalizare a regimului de vize în UE pentru statele din Parteneriatul Estic (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaidjan) și Rusia.

http://info-prim.md