UN ONG ALERTEAZA DESPRE JEFUIREA SI RAPIREA PERSOANELOR DE CATRE SECURITATEA TRANSNISTREANA



promolexconferinta.jpgLa 5 februarie, organele vamale si cele de securitate subordonate autoritatilor nerecunoscute din regiunea transnistreana au atacat pe teritoriul satului Varnita, raionul Anenii Noi, doi cetateni ai R. Moldova, ulterior rapind pe unul dintre acestia. Detalii si aprecieri au fost date in cadrul unei conferinte de presa vineri, 8 februarie, de catre reprezentantii Asociatiei neguvernamentale €žPromo-Lex", care monitorizeaza acest caz, citati de Info-Prim Neo.

Petru Panteliciuc, una dintre victime, a povestit ca in acea zi el si fratele sau comercializau cartofi pe teritoriul satului Varnita, avand acte legale, eliberate de primaria Varnita. Un asa-numit €žvames" transnistrean le-au cerut actele la control, barbatii refuzand sa le prezinte. In urma unui apel a €žvamesului", la fata locului au venit doi barbati si o femeie imbracati in civil care au prezentat legitimatii de colaboratori ai organului de securitate tra nsnistrean. Petru Panteliciuc isi explica motivul atacului la care au fost supusi ulterior prin faptul ca a incercat sa cheme in ajutor colaboratorii politiei din Varnita, subordonate autoritatilor constitutionale. Potrivit lui, fratele sau Viorel a fost batut, incatusat si transportat intr-o directie necunoscuta. Totodata, reprezentantii structurilor transnistrene le-au confiscat telefoanele mobile, actele si automobilul proprietate personala cu patru tone de cartofi.

Potrivit presedintelui Asociatiei €žPromo-Lex", Ion Manole, se stie doar din surse neoficiale ca Viorel Panteliciuc a fost condamnat la trei zile de arest pentru opunere de rezistenta €žorganelor vamale" si ca acesta urmeaza sa fie eliberat in dupa-amiaza zilei de 8 februarie. Totusi, spune presedintele €žPromo-Lex", cei doi barbati se pot trezi cu dosare penale fabricate, fiind amenintati anterior de catre colaboratorii securitatii regionale ca asupra lor ar putea fi usor gasite arme, munitii sau droguri.

Potrivit juristului €žPromo-Lex", Pavel Postica, Asociatia a solicitat organelor constitutionale sa asigure eliberarea lui Viorel Panteliciuc si transferarea lui si a bunurilor sale pe teritoriul controlat de autoritatile R. Moldova. Fiind informati, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au refuzat sa se prezinte la fata locului, motivand ca este un incident legat de contrabanda, a spus Pavel Postica, mentionand ca un conflict dintre politia moldoveneasca si securitatea regionala este un temei relevant pentru implicarea CUC.

Reprezentantii €žPromo-Lex" considera ca astfel de incidente sunt create artificial, victimele fiind folosite drept monede de schimb in cadrul negocierilor. In acest context, conducerea organizatiei se intreaba daca sunt justificate cheltuielile din bugetul R. Moldova pentru intretinerea €žuriasului aparat al CUC", al formatului de negocieri si de pacificator i. Ion Manole sustine ca dupa eliminarea Romaniei din formatul de negocieri, actiunile autoritatilor constitutionale au devenit inutile si impotente in solutionarea conflictului transnistrean. Totodata, liderul Asociatiei pune la indoiala eficienta organelor de drept din zona de securitate si in special a politiei din Tighina, in situatia in care pe teritoriul Comisariatului de politie din acest oras exista tehnica militara si militari rusi, iar drapelul R. Moldova de pe sediu si inscriptia de la intrare lipsesc.

 

www.info-prim.md