Ultima redacţie a Legii antidiscriminare este discriminatorie



Ultimele modificări operate la proiectul Legii antidiscriminare reprezintă un compromis inacceptabil, notează Coaliţia Nediscriminare, citată de Info-Prim Neo.

Potrivit unui comunicat de presă al coaliţiei, după îndelungi discuţii şi negocieri recente, cu participarea societăţii civile, s-a ajuns la o formulă bună a proiectului de Lege privind prevenirea şi combaterea discriminării şi urma ca în scurt timp acesta să fie examinat şi adoptat de Parlamentul Republicii Moldova. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore lucrurile au evoluat rapid şi netransparent, proiectul de lege fiind modificat esenţial, printre cele mai mai diferenţe numărându-se schimbarea numelui în „Legea privind egalitatea de şanse” şi excluderea criteriilor de discriminare: orientare sexuală, stare a sănătăţii, avere şi origine socială.

„Considerăm că Legea antidiscriminare în această redacţie se va dovedi ineficientă şi insuficientă în asigurarea respectării drepturilor omului şi neadmiterea discriminării. Eliminarea oricărui criteriu dintre cele enumerate duce la situaţia absurdă de a avea o lege care ar permite, de fapt, discriminarea anumitor categorii sociale, care ar rămâne şi în continuare lipsite de apărare”, se menţionează într-o declaraţie a Coaliţiei Nediscriminare.

Coaliţia Nediscriminare solicită autorităţilor să revină la formula precedentă a legii pentru a asigura adoptarea unei legi complete, cuprinzătoare, de care va beneficia întreaga societate moldovenească. De asemenea solicită organizarea consultărilor publice cu societatea civilă pe marginea proiectului, înainte de a-l remite spre examinare în Parlament.

 

Info-Prim Neo