Parada minorităţilor sexuale nu va fi organizată nici anul acesta



altComunitatea LGBT (lesbienilor, gaylor, bisexualilor şi persoanelor transgen) din Moldova renunţă şi anul acesta la parada minorităţilor sexuale. Centrul de Informaţii „Gender Doc-M” se va limita la desfăşurarea festivalului „Curcubeul peste Nistru”, ediţia a X-a, în perioada 10-12 mai, transmite Info-Prim Neo.

Coordonatorul programului „Lobby şi Advocacy” al Centrului „Gender Doc-M”, Angela Frolov, a declarat la o conferinţă de presă, marţi, că genericul ediţiei din acest an a festivalului este „Uniţi pentru egalitate, acţionăm!”. Spre deosebire de alţi ani, sunt planificate şi câteva activităţi deschise pentru publicul larg.

Angela Frolov a menţionat că anul acesta a fost unul fierbinte, cu multe declaraţii care au lovit în demnitatea persoanelor LGBT, iar mulţi politicieni au folosit persoanele LGBT pentru a-şi face publicitate. „Festivalul pe care îl organizăm este pentru a vorbi despre drepturi egale, despre egalitate şi despre demnitatea pe care oamenii o au. Toţi suntem egali în demnitate umană şi acesta este mesajul principal pe care vrem să-l transmitem”, a menţionat Angela Frolov.

Directorul executiv al „Gender Doc-M”, Anastasia Danilova, a declarat că în prima zi a festivalului va avea loc ceremonia dezvelirii plăcii comemorative „Victimelor homofobiei” – un triunghi metalic care conţine un fragment dintr-o piatră de granit din gay-monumentul de la Amsterdam.

Participanţii la festival, ca şi în anii precedenţi, vor cinsti memoria celor care au devenit victime ale regimurilor totalitare, depunând flori la Monumentul victimelor represiunilor. În a doua zi a festivalului vor avea loc activităţi cu caracter social pentru comunitatea LGBT, însă aceste activităţi vor fi închise şi departe de ochii presei.

Ziua de 12 mai e declarată zi de teatru şi cinema – „Maratonul documentar”. În cadrul programului vor fi proiectate filmele documentare „Drepturile omului pe ecran: minorităţile sexuale”, film care până în prezent a fost interzis pentru prezentare la televiziunea publică. Va fi prezentată şi pelicula „Noi doi” – o producţie românească. După vizionarea filmelor va avea loc o dezbatere pe marginea filmelor. Această zi se va încheia cu spectacolul „Rogvaiv”. Filmele vor fi prezentate la Gaudeamus, iar spectacolul la Teatru-Spălătorie.

În anul 2008 a existat o încercare de paradă LGBT, însă contramanifestanţii au împiedicat desfăşurarea acesteia, blocând participanţii în autobuzul lor. De atunci comunitatea LGBT a renunţat la această manifestare.

sursa: Info-Prim Neo