104 tineri din raioanele de sud ale ţării s-au reunit pentru lucruri bune la Forumul Regional al Tinerilor, la Cahul

104 tineri din raioanele de sud ale ţării s-au reunit pentru lucruri bune, la 26 aprilie 2012, la Forumul Regional al Tinerilor, la Cahul, oraș declarat „Capitala Tineretului 2012”.

Cahul_T_4d

Tinerii din Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Comrat, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia și Vulcănești s-au reunit la Forumul lor regional pentru a discuta aspectele pozitive și negative ale procesului de participare la luarea deciziilor şi pentru a formula soluții la aceste dificultăți.

Forumul Regional al Tinerilor, desfășurat la Cahul, a fost precedat de Forumul Tinerilor din regiunea Centru și Forumul Tinerilor din Regiunea Nord, organizate, la 6 și 12 aprilie 2012, de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului „Participarea Tinerilor în Moldova”, realizat în perioada 2010-2012 cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Observaţiile şi contribuţiile tinerilor din cadrul Forumului Regional de la Cahul se axează pe priorităţile din Strategia Naţională cu Privire la Tineret (2009-2013):
• asigurarea accesului tinerilor la educaţie şi informare
• dezvoltarea serviciilor de sănătate şi protecţie socială
• asigurarea oportunităţilor economice pentru tineri (participarea tinerilor la viaţa economică)
• participarea tinerilor la viaţa publică (civică şi politică) şi promovarea cetăţeniei active.

Iniţiativa de Participare a Tinerilor, realizată de Fundaţia Est-Europeană, a inclus, de asemenea, efectuarea unui studiu sociologic axat pe participarea tinerilor, desfăşurarea unor programe de instruire pentru 35 de organizaţii de tineret şi 35 de lucrători de tineret din toate raioanele ţării şi organizarea unor dezbateri în domeniul tineretului în toate unităţile teritorial administrative ale Moldovei. La fel, a fost lansată platforma de comunicare www.tineri.md şi se află în curs de desfăşurare programul de granturi din cadrul proiectului şi şcolile regionale de liderism politic.

Forumurile Regionale ale Tinerilor, desfășurate la Chișinău, Bălți și Cahul, vor fi urmate de Forumul Național al Tinerilor din Republica Moldova.

* * *
Pentru informații detaliate, nu ezitați a contacta Fundaţia Est-Europeană:
Tel.: (022) 23.53.43, extensiunea interioară 117
Persoana de contact: Sandu Coica, Coordonator de programe
Mobil: +373 692 61837
E-mail: alexandru.coica@eef.md