HAINE DIN SINGAPORE PENTRU REFUGIATII SI SOLICITANTII DE AZIL DIN MOLDOVA



Singapore trimite un lot de haine pentru refugiatiRefugiatii si solicitantii de azil din Moldova au primit un lot de haine din Singapore. Lotul de imbracaminte sportiva venit de la atletii nationali din Singapore destinat refugiatilor din R.Moldova a fost distribuit in doua etape: pe data de 29 ianuarie o parte din acesta a fost distribuit de catre Directia Refugiati - persoanelor care se afla in Centrul de Cazare pentru refugiati si solicitanti de azil, iar pe data de 30 ianuarie  de catre Centrul de Caritate pentru Refugiati in colaborare cu Salvati Copiii Moldova - persoanelor care locuiesc in Chisinau si alte localitati ale Moldovei. 

Listele beneficiarilor au fost intocmite din timp si coordonate de Reprezentanta Inaltului Comisariat al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) in Moldova. Si intr-un caz si in altul, inainte de distribuirea hainelor sportive, coordonatorul de proiect al ICNUR Cecilia Chirila a adus la cunostinta beneficiarilor ca aceste ajutoare vin din partea celor mai buni atleti ai statului Singapore care si-au donat imbracamintea sportiva refugiatilor din Europa de Est si ca toate cele 925 de kilograme de vestimentatie - tricouri, trening-uri si genti pentru sport (in total 860 de unitati) - vor fi distribuite refugiatilor si solicitantilor de azil din Moldova in functie de necesitatile acestora. Distribuirea se efectuiaza prin intermediul ONG-lor partenere ale ICNUR si Directiei Refugiati pentru ca anume ei cunosc necesitatile beneficiarilor. Aceasta frumoasa initiativa face parte din programul "Givinga Winning", organizat de Comitetul Olimpic International si ICNUR.

De mentionat ca o buna parte dintre refugiati sau informat dinainte privind statul Singapore, iar dna A.B., originara din Armenia si cea mai in virsta dintre refugiati, a tinut o scurta lectie de istorie a acestei tari. Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia de Sud-Est. Capitala tot Singapore se numeste si acest oras este un important centru economic si industrial. La o anumita etapa, dezvoltarea economica a  statutului singaporez s-a datorat sporului natural al populatiei. Dar din pacate dupa 1990 rata natalitatii a scazut, insa statul ia masuri pentru cresterea natalitatii, mai cu seama prin incurajarea imigratiei calificate. Asaca, eu sunt sigura de faptul ca asemenea oameni ca singaporezii - buni la inima, trebuie sa se nasca cit mai multi. Noi multumim din tot sufletul statului Songapore pentru ca are astfel de oameni marinimosi si saritori la nevoie. Le doresc sportivilor din Singapore cit mai multe medalii la toate competitiile la care vor participa. Le multumesc personal pentru ca ne-au trimis aceste excelente haine de la o distanta de aproape zece mii de kilometri. Ne bucura faptul ca ei stiu de existenta noastra si ne ajuta cu ce pot pentru ca viata noastra sa fie mai usoara aici, in R.Moldova.

 

In prezent pe teritoriul R.Moldova sunt inregistrati 151 refugiati si 79 de solicitanti de azil, cea mai mare parte dintre ei au beneficiat de aceste ajutoare.

 

Cor. Refugium