Deschiderea Incubatorului de Afaceri din oraşul Ştefan Vodă

Astăzi, 12 aprilie curent, la ora 09:30 în oraşul Ştefan Vodă str. Testimiţeanu, nr. 2. a avut loc deschiderea oficială a Incubatorului de Afaceri din Ştefan Vodă.

La ceremonia de deschidere au participat dl. Vlad FILAT, Prim - Ministrul Republicii Moldova, Valeriu LAZĂR, Viceprim - Ministru, Ministrul economiei; Dirk SCHUEBEL, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, mediul de afaceri, reprezentanţii Uniunii Europene în RM, proiectele internaţionale şi mass-media.

Incubatorul de afaceri din Ştefan-Vodă reprezintă o instituţie, care oferă antreprenorilor cu idei şi planuri de afaceri viabile şansa de a le realiza într-un mediu potrivit, iar companiile rezidente vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare reduse, alte facilităţi şi avantaje.

Prim - Ministrul RM, Dl. Vlad FILAT a salutat iniţiativa de deschidere a Incubatorului de Afaceri în oraşul Ştefan Vodă, menţionând că Guvernul susţine orice iniţiativă ce contribuie la dezvoltarea Sectorului IMM

Prim – ministrul RM a precizat că Incubatorul de la Ştefan Vodă este primul, din cele 5 incubatoare ce urmează a fi inaugurate.

Premierul a accentuat importanţa colaborării dintre Executiv, autorităţile locale şi partenerii europeni, menţionând că fără implicarea în comun a acestora nu ar fi fost posibil realizarea proiectului. Vlad FILAT s-a arătat sigur că, într-o perioadă scurtă de timp, se vor vedea rezultatele activităţii Incubatorului şi a întreprinderilor rezidente.

„Dezvoltarea economică a ţării trebuie să fie una uniformă, de aceea ne dorim extinderea a astfel de practici", a specificat Vlad FILAT.

Premierul a precizat că în anul 2011 Guvernul a alocat pentru deschiderea incubatoarelor de afaceri 10 mil. lei, iar în anul curent aceasta sumă constituie 15 mil. lei. De asemenea, în scopul iniţierii afacerilor de către cetăţenii aflaţi la muncă peste hotarele ţări activează şi Programul PARE 1+1.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk SCHUEBEL a spus că îşi doreşte ca şi în Republica Moldova, la fel ca în Uniunea Europeană, să activeze numeroase incubatoare şi întreprinderi mici şi mijlocii. Diplomatul a precizat că Comisia Europeană oferă suport R. Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului şi valorificării pieţilor noi, UE oferind ţării noastre 1 mil. 500 mii euro pentru deschiderea incubatoarelor.

Dirk SCHUEBEL şi-a exprimat speranţa că, odată cu deschiderea celor 5 incubatoare, vor fi create peste 75 de întreprinderi noi şi deschise cel puţin 350 de noi locuri de muncă, inclusiv peste 100 pentru femei.

Potrivit Viceprim - ministrului Valeriu LAZĂR, Ministru al Economiei, Incubatorul de Afaceri de la Ştefan Vodă a fost finisat într-un termen record de 3 luni de zile, fiind primul proiect realizat în baza unui parteneriat dintre  autorităţile centrale şi cele locale. Dl. LAZĂR a anunţat că Ministerul Economiei elaborează un nou concept de creare şi dezvoltare durabilă a afacerilor, în cadrul căruia va fi oferit suport la toate etapele de desfăşurare a businessului.

Gazda evenimentului, Dl. Vasile BUZU, Preşedintele raionului Ştefan Vodă a adus mulţumiri Guvernului, Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului IMM pentru susţinerea şi încrederea acordată la deschiderea Incubatorului.

Incubatorul de Afaceri din Ştefan Vodă deţine o suprafaţă de 1 800 metri păstraţi şi găzduieşte pentru început 19 companii de producere, prestatoare de servicii şi de consultanţă. Pînă la sfîrşitul anului este preconizată crearea a cel puţin 60 locuri noi de muncă.

Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta la nr. de tel (022) 22 53 84, serviciul de informare şi comunicare cu mass-media,ODIMM.