Cinci ONG-uri fac apel la toleranţă şi cer adoptarea Legii antidiscriminare



Cinci organizaţii neguvernamentale fac apel către conducerea ţării să aprobe Legea antidiscriminare şi cheamă societatea să fie tolerantă. ONG-urile susţin că societatea nu cunoaşte scopul adevărat al acestei legi, deoarece un grup de persoane, printre care şi feţe bisericeşti, încearcă să inducă în eroare opinia publică şi frânează aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În cadrul unei conferinţe de presă, la Info-Prim Neo, directorul executiv al Asociaţiei Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a declarat că există un grup destul de mic de persoane care şi-au pus scopul ca Guvernul să nu-şi onoreze obligaţiunile vizavi de liberalizarea regimului de vize. „Din cauză că nu sunt mulţi, ei încearcă să utilizeze Biserica drept o unealtă pentru a-şi atinge scopul. Îmi pare rău de Biserică pentru că se implică în acest discuţii”, a spus directorul Transparency International Moldova. Potrivit Liliei Carasciuc, neadoptarea acestei legi va avea consecinţe foarte dure pentru Republica Moldova. „Prin aceste acţiuni noi arătăm că suntem contra asigurării drepturilor cetăţenilor. Prin aceste acţiuni arătăm întregii lumi că suntem o ţară de rataţi. La noi deja se ajunge la declaraţii privind nesupunerea civică”, a menţionat directorul Transparency International Moldova.

În opinia directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, elita ţării trebuie să-şi asume des nişte lucruri care nu sunt înţelese de majoritate, lucruri care în mod obiectiv vor îmbunătăţi situaţia fiecărui membru al societăţii. Potrivit lui, persoanele care sunt împotriva Legii antidiscriminare au început o campanie care se bazează doar pe minciuni. „Aceste persoane, care se prezintă ca nişte reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, îşi bazează argumentaţiile doar pe minciuni. Şi Mitropolia Moldovei se poziţionează ca o frână în aderarea la Uniunea Europeană, în procesul de dezvoltare modernă a ţării noastre”, a remarcat Arcadie Barbăroşie.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Sergiu Ostaf, a menţionat că legea este importantă pentru a pune în aplicare prevederile constituţionale. „Nu este suficient să avem nişte prevederi constituţionale generale, este nevoie de o lege specială care pune în aplicare aceste prevederi constituţionale”, a menţionat Sergiu Ostaf. Potrivit lui, acest proiect de lege este pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova, pentru că fiecare poate fi categorisit în funcţie de anumite criterii la anumită minoritate, fiecare poate fi integrat uşor în una din aceste categorii, a spus Sergiu Ostaf.

Amnesty International Moldova consideră că Legea cu privire la combaterea discriminării va contribui la formarea unei culturi tolerante în Republica Moldova, care actualmente lipseşte. Directorul de programe Amnesty International Moldova, Igor Stoica, a spus că mesajele eronate care adesea au la bază o ură faţă de anumite grupuri sociale şi religioase induce opinia publică în eroare şi aceasta ar putea pune în pericol securitatea oamenilor.
„Orice proiect de lege trebuie să aibă ca scop respectarea drepturilor omului. Iar opiniile pro sau contra trebuie să fie văzute prin prisma demnităţii şi bunăstării fiecăruia, indiferent dacă modul de viaţă al unora sunt dezaprobate de către societate”, a spus Igor Stoica.

Adoptarea Legii antidiscriminare este o condiţie a UE în dialogul pentru liberalizarea regimului de vize.

Info-Prim Neo