Grupul de Resurse pentru Drepturile Omului insistă asupra aprobării Legii antidiscriminare



Guvernul de la Chişinău trebuie să aprobe de urgenţă proiectul de lege cunoscut ca şi Legea antidiscriminare, a declarat secretarul Grupului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Rusanovschi, în contextul recomandărilor Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pe care autoritatea executivă şi le-a asumat să le îndeplinească, transmite Info-Prim Neo.

„Dacă aceste recomandări nu vor fi luate în serios, vom continua la nivel naţional, cât şi internaţional să insistăm asupra acestui lucru prin stabilirea parteneriatelor cu diverse organizaţii internaţionale, precum Human Rights Watch, Amnesty International”, a declarat Sergiu Rusanovschi, miercuri, la o conferinţă de presă.

Coordonatorul proiectului „Promovarea politicii nediscriminare în Republica Moldova”, Iuliana Marcinschi, a remarcat că în raportul Moldovei, prezentat în luna martie curent Grupului de Lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO), s-a făcut referire la legislaţie, la strategii şi planuri, dar mai puţin la ceea ce s-a schimbat pe anumite segmente.

„Când am analizat raportul statului nu am putut face recomandări concrete fiindcă cele ale statului erau vagi şi confuze. Nu trebuie să fie doar o bifare că s-a făcut o asemenea consultaţă, aici este nevoie şi de calitate. Guvernul s-a consultat cu societatea civilă parţial, iar documentul a inclus poziţia finală a executivului şi a fost trimis reprezentanţilor societăţii civile cu doar două zile înaintea sesiunii CDO”, a specificat Iuliana Marcinschi.

La capitolul „Accesul la educaţie în limba maternă pentru minorităţile etnice şi lingvistice” Guvernul a menţionat doar şcolile cu predare în rusă şi cele mixte, evitând să specifice că predarea în limbile minoritare ale etniilor din Moldova nu are loc. Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie limitează în continuare cetăţenii străini care locuiesc în Moldova să înregistreze un cult religios, iar la recomandarea de a modifica legislaţia naţională în conformitate cu standardele internaţionale, statul s-a grăbit să afirme în cadrul Evaluării Periodice Universale că această limitare a fost deja înlăturată din textul legii.

Raportul Evaluării Periodice Universale (Universal Periodic Review - UPR) a drepturilor omului în Republica Moldova a fost a fost adoptat vineri, 23 martie, la Geneva, în cadrul celei de-a 19-a sesiuni a CDO. Raportul conţine 122 de recomandări cu privire la drepturile şi libertăţile omului. Guvernul s-a angajat să prezinte un raport de implementare a recomandărilor timp de 2 ani şi să susţină în continuare mecanismul ONU de examinare a situaţiei drepturilor omului, inclusiv în cooperare cu societatea civilă şi partenerii internaţionali.

Info-Prim Neo