Promo-LEX: În regiunea transnistreană începe „vînarea” tinerilor în structurile militare ilegale



Începând cu 1 aprilie 2012, în regiunea transnistreană a R. Moldova va începe campania de „înrolare” a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 ani în structurile paramilitare. Până la 10 august 2012, tinerii rezidenți din raioanele de est ale țării, cetățeni ai R. Moldova și ai altor state vor fi „citați” și „înrolați” în pretinsa „armată transnistreană”. Aceștia, contrar Constituției R. Moldova și tratatelor internaționale, vor fi obligați să depună „jurământ” unui regim anticonstituțional.

Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicației al R. Moldova, în Registrul de stat al populației, până la 1 august 2011 în localitățile din stânga Nistrului erau documentați 267.312 cetățeni moldoveni.[1] Astfel tinerii care au obligațiuni militare față de Republica Moldova, sunt nevoiți sau impuși să execute „serviciul militar” ilegal.

Tinerii, care evită „înrolarea” în aceste structuri sunt anunțați în căutare, sechestrați de la posturile de control, condamnați la închisoare de până la 2 ani sau sancționați cu amenzi de până la 600 $ SUA. În aceeași situație sunt și persoanele care, din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive similare nu pot îndeplini serviciul militar. Odată „înrolați” în așa numită armată, tinerii sunt supuşi unor tratamente inumane şi degradante, torturii și muncii forţate. Au fost înregistrate la fel şi cazuri de deces, maltratări, abuzuri și escrocherii.

Asociația „Promo-LEX” consideră procesul de „înrolare” în structurile paramilitare ilegal și asimilat privării de libertate, manifestat prin detenție prelungită în „unitățile militare” ilegale.

În acest context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților constituționale:

-  să asigure protecția și să garanteze drepturile tuturor recruților din regiunea transnistreană a Moldovei;

-  să investigheze modul în care tinerii sunt racolați și „înrolați” în cadrul acestor structuri ilegale și să atragă la răspundere persoanele vinovate;

-  să organizeze campanii de informare a tinerilor cu privire la drepturile și obligațiile lor militare;

- să nu admită tratarea discriminatorie a tinerilor domiciliați în stânga Nistrului, respectând în acest sens Constituția și legislația națională;

- să discute, problema tinerilor „înrolați” forțat în structurile paramilitare din stânga Nistrului în cadrul negocierilor politice.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Director Program Drepturile Omului , Asociația Promo-LEX, Tel: (22) 31 09 45, GSM: 069104851, e-mail: pr@promolex.md


[1] http://www.mtic.gov.md/statistica_rom/