AMNESTY INTERNATIONAL: IN MOLDOVA ESTE NECESARA REFORMA IN SFERA LIBERTATII INTRUNIRILOR



"Prezinta ingrijorare expunerile recente ale reprezentantilor Comisariatului de politie Chisinau, care critica practica eliberarii lejere a autorizatiilor pentru desfasurarea actiunilor publice", sustine directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov.

Potrivit lui, multe persoane si organizatii se confrunta cu interdictiile din partea primariilor privind desfasurarea intrunirilor, iar uneori si cu actiuni nejustificate din partea politiei in timpul desfasurarii intrunirilor. In opinia lui, pentru a solutiona aceste probleme, sunt necesare modificari la nivel de sistem. "Si anume este necesara modificarea completa a legislatiei nationale in domeniul libertatii intrunirilor si ajustarea acesteia la standardele Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a subliniat Golosceapov.

De asemenea, Golosceapov a salutat proiectul de lege cu privire la intruniri, elaborat de Ministerul Justitiei in comun cu organizatiile de aparare a drepturilor omului, care la 12 decembrie 2007 a intrat in Parlament.

In acelasi context, directorul executiv al Amnesty International Moldova a adaugat ca recent, Curtea Suprema de Justitie a recunoscut ilegala o dispozitie a Primariei Chisinau, prin care aceasta a interzis organizatiei sa desfasoare o actiune publica de Ziua Victoriei din 9 mai 2007, cu scopul de a colecta semnaturi in sustinerea femeilor, care au devenit victime ale violentei in timpul conflictelor armate.

Info-Prim Neo