A fost demarat proiectul “Transparenţă şi responsabilitate prin activităţi comune de tip “watchdog” între instituţiile mass-media şi societatea civilă în Moldova”



IMG_5922Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova – CONTACT în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Rurală – CENTRU din or. Orhei au demarat implementarea proiectului “Transparenţă şi responsabilitate prin activităţi comune de tip “watchdog” între instituţiile mass-media şi societatea civilă în Moldova”.

În perioada 9 – 11 martie, 2012, în incinta Agenţiei de Dezvoltare Rurală – CENTRU, Orhei şi 16-18 martie, 2012 la Comrat s-au desfăşurat instruirile cu tema: „Elaborarea şi desfăşurarea investigaţiilor jurnalistice în probleme locale de interes deosebit”, activitate prevăzută în cadrul proiectului „Transparenţă şi responsabilitate prin activităţi comune de tip “watchdog”  între mass-media şi societatea civilă în Moldova”.

Proiectul are drept scop de a contribui la dezvoltarea unui sistem de guvernare locală mai transparent şi responsabil  prin fortificarea rolului ONG-urilor şi mass-media ca instituţii de monitorizare a societăţii. Totodată, prin implementarea acestui proiect se urmăreşte crearea unui mecanism ce ar asigura o conlucrare eficientă între ONG-uri şi mass-media care, în perspectivă, ar contribui la dezvoltarea şi fortificarea unor organizaţii ale societăţii civile mai credibile şi cu un grad sporit de legitimitate, capabile să menţină Administraţia Publică Locală responsabilă faţă de cetăţeni.

Printre participanţi s-au enumerat reprezentanţi ai ONG - urilor şi instituţiilor de informare in masă din raioanele Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti, Rezina, Taraclia şi UTA Găgăuzia.

În cadrul activităţii au fost abordate aspecte ale jurnalismului de investigaţie, etapele, resursele, planul, instrumentele unei investigaţiei jurnalistice, etica jurnalistică, interviul în ancheta jurnalistică dar şi utilizarea altor mijloace jurnalistice speciale. Tot în cadrul acestor trei zile au fost identificate şi prioritizate modalităţile de motivare şi implicare a  societăţii civile în procesul decizional.

Cunoştinţele obţinute le vor fi de folos participanţilor la proiect în procesul de desfăşurare a unor activităţi comunitare concrete, care le-ar ajuta cetăţenilor din localităţile beneficiare să se mobilizeze şi de comun cu autorităţile publice, să găsească soluţii la problemele lor.

Proiectul este implementat de Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova – CONTACT în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru, cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF)

Informaţii suplimentare la tel:

022 233948 – persoana de contact Vasile Cioaric sau

0235 32 945 079700751 – persoana de contact Valerian Tăbîrţă