Curs de formare în consilierea motivaţională a adolescenţilor



Un curs de formare în domeniul consilierii motivaţionale a adolescenţilor a avut loc la Chişinău, în perioada 28 februarie – 2 martie 2012. Cursul a fost organizat de Asociația „Sănătate pentru tineri” şi s-a desfăşurat la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor  „Neovita”.  Trainingul se adresează profesorilor, conferenţiarilor, asistenţilor şi medicilor rezidenţi de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „NicolaeTestemiţanu”, medicilor şi psihologilor de la Centrele de Sănătate prietenoase tinerilor din ţară.

Cursul de formare a profesioniştilor s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Generaţie Sănătoasă”, implementat de Asociația „Sănătate pentru tineri” în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Echipa de formatori a fost constituită din Zhanna Parkhomenko şi Yuliya Zhytkova, instructori internaţionali de la Kiev, Ucraina.

Printre subiectele acestui curs de formare a deprinderilor de consiliere a adolescenţilor, în special a celor vulnerabili şi în situaţii de risc sporit, s-au numărat: etapele în schimbarea comportamentală a adolescenţilor; barierele religioase, culturale, sociale între consilier şi beneficiar; „sindromul arderii emoţionale”; cultivarea abilităţilor de consiliere motivaţională a tinerilor, etc.

„Acest curs de formare face parte din demersul proiectului nostru în susţinerea sistemului de formare a specialiştilor în domeniul medical, axat pe nevoile de sănătate şi dezvoltare a tinerilor”, a afirmat Dr. Galina LEŞCO, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”. „Şi în acest demers avem ca parteneri-cheie: Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „NicolaeTestemiţanu”.  

Formatorii cursului de instruire de la Chişinău – Zhanna Parkhomenko şi Yuliya Zhytkova – au o experienţă vastă în instruirea specialiştilor în consilierea motivaţională. Zhanna Parkhomenko lurează de peste 10 ani în domeniul consilierii adolescenţilor în situaţii de risc sporit. Cu doi ani în urmă, Zhanna Parkhomenko a moderat în Moldova un atelier de elaborare a algoritmului de conduita a cazului adolescenților în situaţie de risc sporit şi a elaborat un ghid în acest domeniu adresat serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor din ţara noastră.

Cursului de instruire în formarea deprinderilor de aplicare a consilierii motivaţionale în lucrul cu adolescenţii i se oferă 20 de credite de educaţie medicală continuă.

Proiectul „Generaţie sănătoasă” continuă activitățile anterioare sprijinite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) şi UNICEF în domeniul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Scopul inițiativei este de a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii sexuale şi reproductive a tinerilor şi de a reduce mortalitatea și morbiditatea maternă şi a copilului, prin extinderea accesului la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor.

Contacte:
Asociația „Sănătate pentru Tineri”
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”
str. Socoleni, 19,
MD 2020, or. Chişinău,
Republica Moldova,
tel.: (373.22) 40.66.34
fax: (373.22) 40.66.32
info@neovita.md
www.neovita.md