Societatea civilă solicită Parlamentului să stopeze distrugerea patrimoniului istoric



Societatea civila solicita parlamentului sa stopeze distrugerea patrimoniului istoric

Un grup de organizaţii ale societăţii civile au lansat un apel către Parlamentul Republicii Moldova. Acestea solicită Legislativului să stopeze distrugerea patrimoniului arhitectural-istoric din Chişinău şi în termen de două săptămâni să elaboreze urgent un plan de activităţi pentru protejarea patrimoniului arhitectural. În caz contrar, organizaţiile susţin că vor recurge la acţiuni de protest.

Potrivit unui demers, Consiliul Naţional al ONG-urilor, împreună cu grupul de Inițiativă Civică ”Poștașii Chișinăului” şi Consiliul Național pentru Participare au înaintat un ultimatum Parlamentului. ONG-urile solicită audierea următorilor oficiali: Procurorul general, Șeful Inspecției de Stat în Construcții, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi ministrul Culturii.

De asemenea, organizaţiile solicită crearea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare a monumentelor de arhitectură, promisă public de către Președintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, începând cu iunie 2011.

Demersul vine după ce cerinţele înaintate de societatea civilă din luna mai 2011 nu au fost luate în seamă. Atunci mai multe rețele de ONG-uri au ieșit în apărarea centrului istoric al oraşului Chișinău.

http://trm.md