Interesul cetăţenilor pentru transparenţa decizională va diminua corupţia, Igor Boţan



Dacă cetăţenii vor manifesta mai mult interes pentru transparenţa decizională în instituţiile autorităţilor publică, nivelul de corupţie se va diminua, iar calitatea actelor elaborate de guvernanţi se va îmbunătăţi. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, transmite Info-Prim Neo.

"Transparenţa decizională ţinteşte în două lucruri, în combaterea lobbysm-ului neloial sau a traficului de influenţă cu caracter corupţional şi în calitatea actelor adoptate de către instituţiile administraţiei centrale, adică de către Parlament, Guvern, departamente, ministere etc. Această deschidere a guvernanţilor către cetăţeni este foarte importantă şi ţine de ceea ce numim democraţie participativă”, a menţionat Igor Boţan la o conferinţă de presă. 

Cetăţeanul, susţine directorul ADEPT, se poate implica atât la momentul iniţierii unui act, cât şi să facă propuneri în cadrul dezbaterilor publice. ADEPT îndeamnă societatea civilă să fie cu ochii pe site-urile administraţiei centrale. „Trebuie să putem evalua calitatea guvernării pornind de la faptul că ceea ce face Guvernul este ceea ce şi-a propus şi a promis atunci când a fost învestit. Noi, cetăţenii, trebuie să fim puşi în gardă că există activităţi lobbyste de care habar nu avem”, a subliniat directorul asociaţiei. 

Mesajul ADEPT este că cetăţenii trebuie să manifeste mai mult interes, dacă îşi doresc ca în procesul de adoptare a deciziilor să fie informaţi. „Cetăţenii pot semnala lacunele pe care guvernanţii, din birourile lor, nu le desluşesc foarte bine. Există această posibilitate, mai cu seamă ne adresăm organizaţiilor civice sau profesionale care activează în domeniul economic, să se intereseze despre toate iniţiativele decizionale”, a spus Igor Boţan. 

În 2008 a fost adoptată Legea privind transparenţa procesului decizional. Aproximativ un an şi jumătate mai târziu Guvernul a aprobat o hotărâre de punere în aplicare a acestei legi. Hotărârea se referă la faptul că instituţiile administraţiei centrale trebuie să aibă pagini web pe care să reflecte procesul decizional. ADEPT menţionează că se observă o îmbunătăţire a situaţiei transparenţei decizionale, dar oricum mai rămân multe lacune care trebuiesc înlăturate. 

Anterior ADEPT a lansat un apel, semnat de 36 de organizaţii, prin care solicită ca Parlamentul să elimine restanţele în asigurarea transparenţei procesului decizional şi a informării publice despre activitatea sa cotidiană. Legislativul a primit termen limită, până la 1 februarie, pentru a prezenta informaţii cum implementează anumite prevederi ale Legii privind transparenţa procesului decizional şi dacă plasează pe site diferite informaţii cu caracter public.

 

http://info-prim.md