SOCIETATEA CIVILA ESTE NEMULTUMITA DE IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE FACILITARE A REGIMULUI DE VIZE



Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT si Asociatia ecologica Eco-TIRAS considera ca noul Acord de facilitare a regimului de vize, desi este vazut de autoritatile centrale ca fiind una din cele mai mari realizari in procesul de implementare a Planului de Actiuni UE - R. Moldova, nu este menit sa solutioneze problemele oamenilor de rand, ci a demnitarilor de stat, care au obtinut posibilitatea de a calatori fara vize in statele membre ale UE.



Directorul ADEPT, Igor Botan, a declarat marti, 15 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa ca este un €žatentat la demnitatea umana" faptul ca membrii asociatiilor neguvernamentale trebuie sa prezinte pentru obtinerea vizelor de intrare in spatiul comunitar dovada faptului ca achita cu regularitate facturile de plata pentru serviciile comunale. Potrivit lui, chiar si in cazul jurnalistilor faptul ca se cere un certificat sau un alt document, eliberat de o organizatie profesionala, care sa demonstreze ca persoana in cauza este jurnalist calificat, trezeste nedumeriri.

Igor Botan a mentionat ca, desi membrii organizatiilor obstesti au fost inclusi in categoriile pentru care viza se acorda in regim facilitar si cu scutirea de taxa pentru obtinerea acesteia, personal este dispus mai degraba sa achite taxa de 35 de euro pentru obtinerea vizei decat sa fie supus unor asemenea umilinte. Din experienta personala el spune ca anul trecut a refuzat sa participe la 15 conferinte din spatiul UE anume pentru a nu fi umilit la eliberarea vizelor, atunci cand i se cer dovezi ca este un cetatean corect.

De asemenea, potrivit lui, solicitarea carnetelor de munca de la membrii organizatiilor nonguvernamentale, care nu neaparat trebuie sa aiba carnet de munca, de asemenea, este vazut ca un impediment in obtinerea vizelor de catre aceste categorii. O situatie similara este si pentru oamenii de creatie, care pot fi si liberi profesionisti.

Su rsa citata a mentionat ca ambasadele de la Chisinau nici nu si-au schimbat pana in prezent informatia de pe panourile informationale in corespundere cu noile prevederi ale Acordului de facilitare a regimului de vize.

Ilia Trombischi, directorul executiv al organizatiei Eco-TIRAS, a mentionat ca si soferilor de curse lungi, care sunt inclusi in categoria persoanelor carora viza se acorda gratuit vize multiple pentru unu, doi sau cinci ani, in prezent ambasada Italiei, cu sediul la Bucuresti, le cere achitarea taxei de 35 euro si le acorda vize doar pentru jumatate de an, cu toate ca au o istorie buna de circulatie prin spatiul UE.

Igor Botan a declarat ca in cele doua saptamani de la intrarea in vigoare a Acordului vizat nu se cunoaste nimic despre activitatea Comitetului mixt intre R. Moldova si UE, prevazut de acest document, si daca acesta este disponibil pentru a receptiona informatii si sugestii in problema regimului de eliberare a vizelor.

Cele doua organizatii au facut apel catre opinia publica de a monitoriza minutios respectarea prevederilor Acordului de catre misiunile consulare ale tarilor UE si de catre Ministerul Afacerilor Interne si Integrarii Europene al R. Moldova.

 

Sursa: Info-Prim Neo