Tinerii defavorizaţi sunt ajutaţi să aibă o viaţă mai bună



Programul Serviciul de Formare şi Integrare Profesională (SFIP) şi-a finalizat activitatea în raionul Edineţ la sfîrşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, rezultatele lui le putem  evalua mult mai tîrziu. Orice program social are nevoie de timp pentru a-i vedea rezultatele, deoarece efectul asistenţei de cele mai dese ori nu are impact imediat.

În calitate de partener local al proiectului PNUD „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, echipa „Demos” a sustinut tinerii defavorizaţi din raionul Edineţ în procesul de integrare socio-economică.

În perioada 2010-2011 232 tineri cu vîrsta cuprinsă între 16-29 ani au beneficiat de un  spectru larg de servicii, precum:

  • Servicii de informare,
  • Consiliere şi orientare profesională,
  • Susţinere financiară pentru realizarea cursurilor profesionale de scurtă durată,
  • Mediere pe piaţa muncii şi integrare profesională,
  • Co-finanţare la salariu pentru o perioadă de pînă la patru luni.

Tinerii defavorizaţi din raionul Edineţ au avut oportunitatea să urmeze o profesionalizare în corespundere cu aptitudinile personale şi cu cerinţele de moment şi de perspectivă ale pieţii muncii locale. Prin intermediul serviciilor de mediere în cîmpul muncii tinerii au fost ajutaţi în căutarea unui loc de muncă corespunzător specialităţii obţinute. Din sesiunile de informare tinerii s-au cunoscut cu cerinţele pentru ocuparea unui loc de muncă, precum şi cu condiţiile care trebuie să le întrunească angajaţii pentru o integrare profesională reuşită.

 Ca rezultat numeric Programului SFIP Edineţ arată astfel:

2010

Au beneficiat de instruire 41 tineri
Au beneficiat de bursă 37 tineri
Au beneficiat de instruire vocaţională 32 tineri
Au fost angajaţi în cîmpul muncii 58 tineri
Au beneficiat de co-finanţare la salariu 23 tineri

2011

Au beneficiat de instruire 44 tineri
Au beneficiat de bursă 39 tineri
Au beneficiat de instruire vocaţională 37 tineri
Au fost angajaţi în cîmpul muncii 34 tineri
Au beneficiat de co-finanţare la salariu 27 tineri

Participînd în Programul SFIP, tinerii au conştientizat importanţa şi necesitatea obţinerii unei profesii, astfel încât să poată fi încadraţi în cîmpul muncii potrivit capacităţilor şi aptitudinilor profesionale.

Echipa Serviciului de Formare şi Integrare Profesională din or. Edineţ  a fost din start încrezută în succesul acestui proiect, deoarece este gata oricînd să se implice, să se dezvolte, să ajute tinerii defavorizaţi să trăiască o viaţă decentă. Ne bucurăm să vedem progresele înregistrate de tineri, de  faptul că ei valorifică atît capacităţile sale personale şi profesionale, cît şi posibilităţile pe care putem să le oferim. Şi dacă tinerii asistaţi de programul SFIP denotă schimbări pozitive şi îşi aleg propriului drum în viaţă, înseamnă că programul a avut efect.

 Diana Ikim, coordonator SFIP Edineţ