Sper că societatea noastră va deveni în timp mai tolerantă



Al doilea an consecutiv, comunitatea evreilor de la Chișinău sărbătorește Hanuka la adăpostul unui centru cultural. În 2009, menora evreiască instalată în centrul Chișinăului fusese demontată violent de un grup de creștini ortodocși. Incidentul a atras critici atunci la adresa Moldovei mai ales din partea Departamentului de Stat american. Relatează Liliana Barbăroșie.

La centrul KEDEM din Chişinău, un fel de casa de cultură comună a tuturor evreilor din Republica Moldova, câteva sute de copii de diferite etnii au venit astăzi ca să afle mai multe despre sărbătoarea Hanukka. Printre ei Seghei Goncearov, un băiat de 17 ani care învaţă la liceul „Konstantin Sibirski” din capitală:

„Sunt curios să aflu semnificaţia acestei sărbători, cum se sărbătoreşte. Am aflat, de exemplu, că ea dureaza 8 zile, in fiecare zi se aprinde o făclie pe sfeşnicul acesta, că ea e o comemorare a unei lupte duse de evrei cu 2000 şi ceva de ani in urma  -  una dintre primele lupte in omenire pentru libertate, dreptate, pentru atitudine normal.”

La Comunitatea evreiască din Chișinău

​​Băiatul spune că nu a uitat ce s-a întâmplat cu doi ani în urmă la această sărbătoare, când un grup de creştini ortodocşi cu un preot de la Mitropolia Moldovei în frunte au dărâmat sfeşnicul evreiesc expus atunci în aer liber, în centrul capitalei, şi au provocat încăierări:

„Eu cred că este incorect să se procedeze aşa. Noi doar suntem oameni liberi, trăim într-o ţară democrată, unde este proclamată libertatea religiilor. Spre fericirea mea, mă consider om civilizat şi nu am în anturajul meu persoane capabile să facă aşa ceva.”

Stela Harmelina, directoarea centrului KEDEM, spune că acea întâmplare are, din păcate, şi urmări: mesaje cu conţinut ameninţător continuă să sosească în poşta electronică a unor membri ai acestei comunităţi în ajun de Hanukka. Dar asemenea manifestări sunt totuşi singulare, ceea ce o face pe Stela Harmelina încrezătoare că lucrurile se vor schimba:

​​„Nu-mi place să vorbesc despre aceasta. Pe de altă parte, sper că societatea noastră va deveni în timp mai tolerantă. Şi această sărbătoare ne dă siguranţa că aşa va fi. Suntem mândri că n-am plecat capul atunci, cu 2 mii de ani în urmă, când eram impuşi să ne rugăm unor dumnezei străini, şi că tradiţiile noastre au supravieţuit.”

În rapoartele internaţionale, Republica Moldova este plasată printre ţările cu cele mai intolerante populaţii şi în care minorităţile, de la cele religioase până la cele sexuale, suferă în urma diverselor forme de discriminare. Un proiect de lege care ar trebui să protejeze aceste minorităţi de discriminare şi să pedepsească explicit intoleranţa a fost iniţiat în acest an de către autorităţi, dar, fiind criticat de biserica ortodoxă, a fost retras ulterior de pe agenda publică.

http://www.europalibera.org