o nouă sesiune de dialog, în cadrul Rețelei Femeilor pentru Democrație Chapter Moldova, cu genericul: “Reintegrarea socială a femeilor casnice și a mamelor solitare”



Independența financiară a femeilor din RM trebuie stipulată prin lege, au accentuat participanții la ședinta Women Democracy Network, Chapter Moldova, din 18 noiembrie 2011. În particular au fost abordate problemele ce țin de reintegrarea social-economică a femeilor casnice și a mamelor solitare. Gheorghe Caraseni, Free Lance Trainer/Consultant Personal and Organizational Development a menționat că femeile din această categorie își pierd încredere în primul rând în ele însele. Este o problemă psihologică pentru ele să se încadreze în societate după o perioadă de timp stat în sînul căminului familiar. Gheorghe Caraseni a prezentat  programul social pentru femei casnice, împlementat de Centrul de Training și Dezvoltare Profesională pe lângă KEDEM. Proiectul finanțat de WJR din Regatul Unit al Marii Britanii în Republica Moldova este o istorie de succes. 5% din beneficiarii proiectului sunt femei de etnie evreiască.  La sesiune a luat parte și Valentina Buliga, Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a prezentat situația la zi din țară, latura socială și impactul psiho-emoțional al problemei abordate.

Cei prezenți au reiterat incă o data importanța adoptării programului de reabilitare economică a femeilor. Rodica Russu, coordinator politic OF PDM a accentuat că în RM este imperios necesar instituirea fondului de garantare bancara pentru femei. Acest lucru ar facilita contractarea creditelor bancare pentru femeile ce vor sa se lanseze in afaceri. Despre necesitatea schimbarii opticii și a mentalității în abordarea problemor gender a vorbit exeprtul Olga Nicolenco, ea a vorbit despre fenomenul  perpetuării sărăciei de la mama la fiică, femeia mereu rămânând în dependență financiară la prima treaptă de tată, apoi de soț și în final de fiu. Se resimte necesitatea schimbărilor începând de la nivelul de politici și până la nivelul de implementare. ”Nivelul de civilizație a unei societăți se măsoară cu situația femeilor în societate”, a mentionat Olga Nicolenco.

Participanții la sesiune au convenit necesitatea acordarii WDN-ului unei entității juridice și formarea atelierilor pe dimensiunea economic, social, sănătate și cultură. Astfel, WDN va avea o voce unică in promovarea drepturilor femeilor din Moldova.