25 de nuci și arțari pentru Casa comunitară din Hansca



25 de copaci au fost plantați sîmbătă, la Casa comunitară din s. Hansca, raionul Ialoveni, în cadrul „Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului Natal”. Copacii de nuc și arțar, în sumă de circa 2500 lei, au fost oferiți serviciului social Casa comunitară de către administrația publică locală pentru înverzirea celor 30 de ari de pămînt care aparțin serviciului.

La plantarea arborilor au participat, alături de lucrătorii din Casa comunitară, elevii Gimnaziului Hansca.

“Acesta este un serviciu nou, unic în raionul Ialoveni și ne dorim ca la transferarea sau plasamentul copiilor în acest serviciu să pregătim nu doar condiții confortabile de trai în interiorul casei, ci să cream o atmosferă apropiată cu adevărat de cea din familie și prin amenajarea spațiului extern – a curții și a grădinii”, a argumentat dna Elena Moșneguțu, primarul comunei Hansca, decizia administrației publice locale de a contribui la înverzirea terenului din jurul Casei comunitare.

Acțiunea întreprinsă de primărie și a comunitatea Hansca este un exemplu de colaborare între administrația publică locală, Keystone Human Services International Moldova Association și Consiliul Raional Ialoveni, prin efortul comun al cărora a fost creat serviciul social Casa comunitară.

Serviciul social Casa comunitară este un serviciu alternativ celui rezidenţial pentru persoanele cu dizabilităţi mintale (internatele psihoneurologice şi casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale).

În Casa comunitară din s. Hansca vor fi transferați 6 băieți din Casa internat pentru copii cu deficiențe mintale severe din Orhei, care sînt originari din raionul Ialoveni. În prezent, casa este în proces de echipare și dotare.

Serviciul social Casa comunitară din s. Hansca, r. Ialoveni a fost creat de Consiliul Raional Ialoveni, în parteneriat cu Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA), în cadrul Programului “Comunitate Incluzivă – Moldova”, susținut financiar de Open Society Institute/Mental Health Initiatives (OSI/MHI) și Fundația Soros-Moldova.

Scopul Programului este de a contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi mintale prin asigurarea accesului lor la servicii de asistenţă socială comunitare de calitate şi prin acordarea asistenţei tehnice MMPSF în dezvoltarea cadrului legislativ normativ pentru reglementarea acestor servicii.